Tankning med biobränsle på Karlstad airport Foto: SVT

Resenärer kan köpa bioflygbränsle

Uppdaterad
Publicerad

Resenärer som vill flyga mer miljövänligt kan i dag köpa biobränsle genom att swisha pengar till Fly Green Fund nationellt. Nu blir Karlstad först ut med en regional version.

Från och med nu på måndag den 20 februari startar den ekonomiska föreningen Fly Green Fund, tillsammans med Karlstad Airport, en värmländsk insamling där pengarna går till bioflygbränsle på Karlstads flygplats.

– Vi hoppas kunna ta vara på det lokala engagemanget. 75 procent av intäkterna går till inköp av bioflygbränsle och 25 procent till att stödja arbetet med att få till en lokal produktion av bioflygbränsle, säger Fly Green Funds vd, Maria Fiskerud som har sin bas på Innovation Park i Karlstad.

2014 invigdes världens första stationära tankställe för biobränsle på Karlstads flygplats. Men det har minst sagt varit svårt att få bolagen att välja biobränsle. Rent tekniskt går en flygmotor lika bra med bioflygbränsle som på vanligt jetbränsle, det som gjort att bara ett fåtal flygplan tankats med det miljövänligare alternativet är priset, berättar Maria Fiskerud. Det var därför Fly Green Fund skapades, marknaden behövde en kickstart.

– Det är en omogen marknad eller en nästan obefintlig marknad så vi hjälper till att starta den. Problemet är att biobränslet är en merkostnad för flygbolagen. Om något flygbolag börjar med bioflygbränsle och höjer priset på biljetten är de rädda för att gå i konkurs, säger Maria Fiskerud. Däremot har det inte varit svårt för Fly Green Fund att få privata resenärer och företagskunder att betala för bioflygbränsle på nationell nivå där swishmöjligheten redan funnits ett tag.

Foto: Pressbild/Pressbild

– Folk har skänkt allt mellan 1 och 6.000 kronor. Det fungerar som med grön el. Flygbolagen har sina bränsleavtal och tankar som vanligt, men vi fyller på med biobränsle allt eftersom vi får in pengar, berättar Maria Fiskerud.

Hur ska man som resenär veta vad som är rimligt att betala?

– Om man tittar på en flygresa mellan Karlstad-Stockholm och du vill flyga på 100 procent biobränsle så räknar vi med 270 kronor enkel biljett. 220 kronor går till bränsle och 50 kronor går till utveckla lokalproduktion av bränsle.

Värmlands skogar kan ge bioflygbränsle

Bränslet som köps in till Karlstads flygplats i dag är använd frityrolja från Kalifornien. Maria Fiskerud hoppas att frityroljan ska vara ersatt med värmländskt bränsle om några år. Bränsle kan tillverkas av till exempel spån och grot från bruk eller sågverk. Men, även om många samtal pågår om lokal produktion är det ännu bara en avlägsen dröm.

– Som det är nu är det mer på utredningsstadiet, men det finns företag som är intresserade till exempel inom Paper province.

Hur stora investeringar krävs för att få till en tillverkning?

– Jag har hört så många olika siffror. De flesta brukar nämna mellan 1-3 miljarder kronor.

Är det möjligt att få det att gå ihop?

– Det tillverkarna säger är att de måste få ett avtal på att det finns köpare under minst fem år. De behöver få 6-15 kronor litern och producera 5.000 och 20.000 kubikmeter bioflygbränsle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.