Åtta miljoner borta ur fond

Uppdaterad
Publicerad

Reumatikerförbundet har avänt pengar ur en forskningsfond till verksamheten. Det uppger DN i dag.

Åtta miljoner kronor ska ha tagits från Reumatikerfonden, en forskningsfond som får sina pengar från insamlingar till ett 90-konto.

Förbundet gick 2011 back 11,7 miljoner kronor men vill inte berätta hur förlusten täckts, uppger DN.

Förbundsordförande Anne Carlsson säger att inget medvetet beslut fattats om att ta från fonden till underskottet.

Lars Berge-Kleber, första vice ordförande i paraplyorganisationen Handikappförbundens samarbetsorgan (HSO), till vilken Reumatikerförbundet är knuten, uttrycker besvikelse efter avslöjandena om forskningspengarna.

– Det är mycket tråkigt att det har hänt. Vi vill ha en förklaring av Reumatikerförbundet och vill att de löser problemen, säger han till TT.

Reumatikerförbundet är den största organisationen inom HSO och jämfört med andra förbund som har egna forskningsfonder så är Reumatikerförbundets stor, enligt Berge-Kleber. Samtidigt som pengar ska ha försvunnit ur den fonden, så kämpar andra fonder med sparkrav.

Berge-Kleber vill inte uttala sig om det finns risk att andra HSO-förbund skadas av avslöjandena. Han anser att privatpersoner kan känna sig trygga med att donera pengar till forskning som bedrivs av organisationer som är medlemmar i HSO.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.