Foto: SVT

Rev 700 lägenheter – bygger nytt

Publicerad

Mer än 700 lägenheter har rivits eller ställts om i Hagfors. Men nu planerar kommunen för nya bostäder.

– Det skulle betyda jättemycket. Det skulle bli en större självkänsla och ett större självförtroende för hela orten, säger kommunalrådet Åsa Johansson (S).

Inte sedan 1970-talet har det byggts flerbostadshus i Hagfors. Nu arbetar kommunledningen med en detaljplan som ger möjlighet till bostadsbyggande i centralt läge intill Uvån.

– Det är ett attraktivt läge, säger Åsa Johansson.

– Jag tror att det blir av. Det är en bit kvar innan planen är beslutad, men jag hoppas att exploatörerna står på kö när planen väl är på plats, säger hon.

Även butiker

Den idéskiss som tagits fram visar ett sexvåningshus med 20 bostäder och ett antal butiker i markplanet.

Hagfors är den kommun i Värmland där flest bostäder rivits.

Nu är det cirka 250 personer i kö till en bostad och den som inte har särskilda skäl kan få vänta ett år på att få en lägenhet.

Rivningarna är ett orsak till den förändrade bostadssituationen, flyktinginvandringen en annan.

Utländska köpare

Också mäklarna ser en stor förändring av bostadsmarknaden i Hagforsområdet.

– Det påverkar förstås att de rivit fastigheter, sedan får vi också hit en del invandrare som köper och det påverkar marknaden. Det vi ser är framförallt att vi får fler utländska köpare hit, säger fastighetsmäklaren Bengt Pettersson.

– Jag har haft besök idag ifrån England, i morgon får jag från Schweiz, holländare kommer hit om en kvart... Så vi behöver ha fler fastigheter att sälja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.