Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Riskfyllt att elda gräs

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera larm om gräsbränder i länet under helgen uppmanar räddningstjänsten till stor försiktighet vid gräseldning. Helst bör man inte elda alls.

– Det är väldigt torrt ute och det blåser så det är inte att rekommendera att elda nu, säger Mikael Karlsten räddningsledare i Säffle.

Räddningstjänsten i Säffle, Årjäng, Torsby och Grums har ryckt ut på flera gräsbränder under helgen. Lyckligtvis har inga personer eller byggnader kommit till allvarlig skada, men trots att det inte råder eldningsförbud visar helgens många larm att det är riskabelt.

– Någon hade eldat i en tunna och det spred sig, en annan försökte elda lite gräs och vinden gjorde att de tappade kontrollen, berättar Mikael Karlsten.

I Östervallskog utanför Årjäng, larmades att en person fått i sig rök och svett håret i samband med eldning på  lördagseftermiddagen.

– Man ska överväga om det verkligen är nödvändigt och aldrig göra det ensam. Ha alltid vattenkannor till hands och avgränsa eldandet är rådet från Roger Jansson, räddningsledare i Årjäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.