Runstenen var fejk

Uppdaterad
Publicerad

En runsten i Filipstad, som utannonserats på Blocket och som flera medier rapporterat om, visade sig vara ett skolprojekt. Det avslöjades då en skolklass från Spångbergsgymnasiet besökte Värmlandsnytts redaktion med runstenen!

Det var någon vecka sedan som en speciell annons på sajten Blocket lades ut av, vad som verkade vara, en privatperson i Filipstad. Rubriken löd; Runstensbit i Filipstad. ”En bit av en runsten säljes. Har tappat intresse för den och har dåligt med plats. Den har funnits länge i vår släkt och jag har ärvt den av min morfar”, stod det i annonsen.

Flera medier valde att berätta om runstenen och i Värmlands Folkblad fick en runexpert tittade närmre på annonsens foto. Dock kunde han inte avgöra om stenen var äkta eller ej.

På fredagen, den första april, fick redaktionerna på Nya Wermlandstidningen, Värmlands Folkblad, Sveriges Radio och Värmlandsnytt besök av stenens ägare och tillverkare: en hel skolklass! Reaktionerna var många och för någon var det till och med svårt att tro att avslöjandet inte var ett aprilskämt!

Det hela började som en uppgift i svenska då man läste om fornskrift. Förslaget om att klassen skulle tillverka en runsten godtogs av läraren Torbjörn Strömberg. När sen själva runstenen var klar tog man ytterligare ett steg och lade ut den till försäljning på Blocket.

– Vi skulle lära oss hur källkritik fungerar och se om vi kunde få in annonsen i tidningen, säger Marcus Andersson, elev vid Spångbergsgymnasiet.

Vad tänkte du när media och tidningar började höra av sig?

– Jag trodde inte det skulle bli så här stort. Jag trodde max på publicering i Filipstadstidningen. Det är roligt samtidigt som det är lite läskigt att så många skriver om det, utan att ha kollat upp det riktigt, säger Marcus Andersson.

Det hela var alltså ett test bland länets redaktioner; vem kommer hantera det här på bästa källkritiska sätt? Värmlandsnytt var den redaktion som enligt eleverna klarade testet bäst. Värmlandsnytts redaktion valde att kontakta annonsören via mejl men nyheten publicerades aldrig i sändning eller på webben.

– Därmed så räknar vi med att man tänkt på den här saken lite mer och valt att inte göra något mer, säger läraren Torbjörn Strömberg.

Innan elevernas runsten publicerades i medierna trodde eleverna att journalisternas källgranskning var bättre. Och förtroendet för medier har över lag ändrats något:

– Man får ju ta allt man läser med en nypa salt, säger Marcus Andersson, elev vid Spångbergsgymnasiet.

SR P1 kommer på lördag klockan 11.03 att sända ett program som handlar om runstenen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.