Foto: TT

Fler jobb och fler arbetslösa i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på varor och tjänster ökar men företag kommer ha svårt att rekrytera. Det visar Arbetsförmedlingens prognos för 2017 som presenterades idag.

Arbetsförmedlingens prognos för 2017 visar att den goda utvecklingen på arbetsmarknaden i länet fortsätter. Samtidigt uppskattar allt fler företag att de kommer få svårt att rekrytera.

Företagen frodas

Nästan hälften av länets företag uppskattar att de kommer efterfrågan på deras varor och tjänsten kommer öka under nästa år. De nya jobben som kommer skapas fördelas mellan privata branscher och offentlig verksamhet. Prognosen pekar på en ökad sysselsättning med cirka 800 personer men då ökar även arbetslösheten samtidigt.

– Det beror främst på inflödet av nyanlända som ansluter sig till arbetskraften. Sysselsättningstillväxten är inte tillräcklig för att fullt ut fånga upp den välbehövliga ökningen av arbetskraften, säger arbetsmarknadsanalytiker Ann Mannerstedt, i ett pressmeddelande.

Många utrikesfödda får jobb

Det som ses som mest avgörande Värmlands ekonomiska utveckling är att kompetens som finns i arbetskraften tas tillvara. I Värmland finns runt 2 500 arbetslösa nyanlända personer med utbildningar inom många olika områden. Deras utbildning och kompetens behöver snabbt bli bedömda och eventuellt kompletteras. Arbetsförmedlingens stora prognos för utvecklingen av den svenska arbetsmarknaden visar också att två av tre nya jobb kommer att gå till utrikes födda. Arbetsmarknaden behöver också dra nytta av den arbetsförmåga som finns hos personer med funktionsnedsättning.

Rekryteringsproblem och praktikplatser

Inom vård, utbildning och teknik ser man svårigheter att rekrytera nästa år, då det är svårt att hitta de kompetenser som krävs. Arbetsförmedlingen ser att nyanlända i Värmland ger att fler personer får en chans på arbetsmarknaden och att allt fler utrikes födda får jobb.

– Arbetsmarknaden består i allt större utsträckning av arbeten där utbildning behövs. Vägledning och uppmuntran till utbildning är därför viktigt. Likaså är tillgång till praktikplatser och feriejobb viktigt, för att prova på arbetslivet inför yrkesval, säger Lena Hertzberg, chef Arbetsförmedlingen Karlstad, Hammarö och Grums, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.