Det kostar de värmländska kommunerna hundratusentals kronor att ta emot skeppet.

Så mycket kostar ostindiefararen kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är Ostindiefararen Götheborg på Vänerturné, något som lockar många semesterfirande åskådare. Men för kommunerna kostar det hundratusentals kronor bara att få in skeppet i hamn.

På tisdagen var ostindiefararen, 1700-talsskeppet byggt 2005, i Kristinehamn. Under sin turné runt Vänern har hon besökt Vänersborg, och näst i tur står Lidköping, Karlstad och Åmål.

Men besöken är inte gratis för kommunerna. För att skeppet överhuvudtaget ska stanna till i hamn får kommunen betala en avgift, en så kallad ”appearance fee” på 300.000 kronor.

Ostindiefararen

Det är det värt tycker kommunstyrelsens ordförande i Karlstad, moderaten Per-Samuel Nisser.

– Egentligen är det här ett led i Karlstads strategi, att vi ska vara en evenemangsstad där det händer mycket aktiviteter både för de som bor här och för besökare. Då passar det här väl in i detta, säger han.

Marknadsföringskostnader tillkommer

Karlstads kommun, liksom de andra kommunerna som får besök av ostindiefararen i sommar, har efter politiskt beslut skrivit på ett avtal. 150.000 kronor ska betalas två månader innan skeppet kommer in i hamn, och 150.000 senast avgångsdagen. Dessutom tillkommer andra omkostnader. 

– Ja det är marknadsföring och satsningar som görs runt om i området, och då är flera av kommunens bolag med och marknadsför för att göra det till en ännu trevligare dag.

Hur mycket pengar handlar det om då?

– 200.000 har man haft för att kunna få dit artister och bygga upp området på Värmlandskajen.

Så en halv miljon totalt för några dagar?

– Ja det är ungefär den storleken, en halv miljon ja. Och jag har full respekt för att man kan tycka att det är mycket pengar, och det är det. Men det är vår uppgift som politiker att göra avvägningar och bedömningar om vad som är rimligt. Och det här tycker vi är rimligt, säger Per-Samuel Nisser (M)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ostindiefararen

Mer i ämnet