Kommunen monterade en webbkamera på en balkong på bibliotekshuset vid Kanaltorget i Säffle för ungefär två år sedan, men sökte aldrig tillstånd för kameraövervakning. Foto: Säffle kommuns webbkamera

Säffle kameraövervakar utan tillstånd

Publicerad

Sedan flera år tillbaka kan Säffle kommun ha bedrivit olaglig kameraövervakning. Ett brott som kan ge fängelse eller böter.

Kommunen monterade upp webbkameran på en balkong på bibliotekshuset vid Kanaltorget i Säffle för ungefär två år sedan. Den tar en stillbild var tionde minut med riktning ut mot torget, rondellen och kommunhuset. Sedan läggs bilden ut på Säffle kommuns hemsida i realtid.

– Vi satte upp den för att man skulle kunna se en ögonblicksbild över Säffle, säger Ingemar Rosén, kommunchef.

Ingemar Rosén var själv inte med när beslutet om att sätta upp kameran togs. Det var i slutet av 1900-talet som den första kameran monterades. Då satt den i en fönstersmyg på kommunhusets tredje våning och riktades ut mot bron och in mot stan. För ungefär två år sedan flyttades kameran och monterades istället på en balkong på bibliotekshusets andra våning, där den har suttit sedan dess.

Människor kan identifieras

Tove Fors på Datainspektionen har tittat på bilderna från Kanaltorget i Säffle.

– Man ser på bilderna att man kan identifiera människor med filmen, och då krävs tillstånd från länsstyrelsen, säger hon.

Varför är det viktigt med tillstånd för en webbkamera?

– Man har rätt till ett privatliv, det är en grundläggande mänsklig rättighet. Grundregeln är att du har rätt att gå på gator och torg och inte bli kameraövervakad. Ska man få kameraövervaka så ska länsstyrelsen ge tillstånd till det. Och det är i exeptionella fall vid torg, det är väldigt svårt att få ett sådant tillstånd, säger hon. 

Tillstånd saknas

Men när SVT vänder sig till länsstyrelsen i Värmland för att få se tillståndet för webbkameran, då visar det sig att det inte finns något, och länsstyrelsen startar ett tillsynsärende. Säffle kommun ansökte aldrig om att få sätta upp övervakningskamera vid torget, ernligt lagen om kameraövervakning.

Varför ansökte ni inte om tillstånd?

– Ja, det kan jag inte svara på, men kan konstatera att det är felaktigt att inte göra det, säger kommunchefen Ingemar Rosén.

– Säkerheten är viktig. I det här fallet ser vi att man sänder ut direkt på internet och det skulle man ju aldrig få tillstånd för från Länsstyrelsen, det är i princip uteslutet att de skulle få tillstånd för den kameraövervakning som de gör, säger Tove Fors på Datainspektionen.

– Jag kommer att ta kontakt ganska omgående med länsstyrelsen och fråga om vi ska vidta någon omedelbar åtgärd för det framgår inte av brevet från länsstyrelsen. men jag vill nog ändå undersöka det och i synnerhet nu med den nya informationen som du gav, att Datainspektionen har tittat på det och har synpunkter, säger kommunchefen Ingemar Rosén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.