Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kunde ha varit värre” – hör marknadsanalytikern Christian Nielsens berätta mer om hur det är i sågverksbranschen just nu. Foto: SVT

Sågverken i Värmland hoppfulla – trots ett tufft 2023

Publicerad

Det är många som är positiva inom sågverksindustrierna – och just nu gör flera sågverk stora investeringar.

Detta trots att 2023 var ett tufft år.

– Det finns pengar i kassorna och nu har man lite andrum att göra de investeringar man behöver göra, säger Christian Nielsen som är marknadsanalytiker på trävaror hos Skogsindustrierna.

Även om trävaruproduktionen var stark under stor del av 2023 så blev nedgången under årets sista månader större än väntat. Det innebar att året landade på en total nedgång på 6 procent.

Det lägsta på åtta år

Det gör att nivån för 2023 summeras till den lägsta på åtta år. Men efter pandemiåren, med god lönsamhet, så investerar flera sågverk för framtiden.

– Många är positiva just nu. Själv är jag orolig och tror att vi kanske har ett sämre år framför oss, säger Christian Nielsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.