Amatörastronom Daniel Sundstrom lyckades fånga det ovanliga fenomenet på bild Foto: Daniel Sundström

Ovanligt norrsken över Arvika

Uppdaterad
Publicerad

Tack vare den solstorm som dragit in över jorden så kunde ett praktfullt norrsken beskådas i stora delar av Sverige. Till och med så söderut som Arvika vilket är ovanligt.

Solstormen, som är en slags magnetisk explosion, nådde jorden igår vilket resulterade i ett norrsken som syntes i bland annat Arvika. Daniel Sundström, som kallar sig amatörastronom, imponerades av norrskenet som han också lyckades fånga på bild.

– Äntligen! Det här är det tredje norrskenet jag sett i Arvika, säger Daniel Sundström.

Ovanligt

Att norrsken syns så pass söderut som Arvika är inte vardagsmat.

– Det är relativt ovanligt men det händer. Vanligast är att se dem i Norrland, säger Helen Tronstad chef för väderredekationen på SVT.

Anledningen till att norrskenet igår gick att se längre söderut i Sverige är på grund av den pågående solstormen över jorden. Annars syns norrsken mest över den så kallade norrskenszonen som går över nordligaste Skandinavien, Island, Grönlands sydspets, genom norra Canada och Alaska samt längs Sibiriens nordkust.

Så uppstår skenet

Polarsken uppstår när laddade partiklar (vanligen elektroner) från solen (solvinden) faller in mot den översta delen av jordatmosfären på 100-400 km höjd. Elektronerna påverkas av jordens magnetfält och träffar därför atmosfären längs en oval runt vardera magnetiska polen, den så kallade norrskensovalen på norra halvklotet.

Vid ökad solaktivitet och magnetiska stormar vidgas ovalen och förskjuts då mot lägre breddgrader och polarskenet blir samtidigt intensivare. Det är vid sådana tillfällen man kan se norrsken i södra Sverige och ibland ännu sydligare.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.