Flyktingar till Ångsta i höst Foto: Migrationsverket

Sätterstrands asylboende får förlängning – på oviss tid

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverkets planer på att avveckla asylboendet på Sätterstrands vandrarhem står kvar. Men den tidigare absoluta deadlinen den 20 november har tagits bort.

Det har varit både turer och möten kring asylboendet på Sätterstrands vandrarhem under fredagen. Men på eftermiddagen hade boendevärden Margareta Jonilson fått klarhet, åtminstone i boendets närmaste framtid.

– Det nya är att det inte är någon absolut deadline den 20 november. I övrigt uppger Migrationsverket att avvecklingsplanen ligger fast, säger hon.

”Stor glädje att inte ha en så tight deadline”

Det första beskedet innebar att Migrationsverket hade en avvecklingsplan för Sätterstrand. Senast i början av november skulle de boende få besked om vart de skulle flytta, och den 20 november skulle boendet vara stängt.

Sedan kom ett nytt besked. Migrationsverket behövde förlänga kontraktet eftersom det inte var säkert att de nya boendena skulle vara klara. Förlängningen var på sex månader – men med bara två veckors uppsägningstid.

Och nu har den absoluta deadlinen den 20 november alltså plockats bort helt.

– Det är stor glädje över att inte ha så tight deadline. Det har varit god stämning på boendet, även om de boende är beredda på att de inte kan vara här i godan ro i sex månader, säger Margareta Jonilson.

– Nu får vi ha is i magen. Vi får hålla så länge de behöver oss, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.