Se de nya bilderna på björnfamiljen. Foto: Länsstyrelsen Värmland

Se de nya bilderna på björnfamiljen

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Värmland har återigen fångat björnmamman med sina ungar på film. Du kan se bilderna av björnarna i spelaren ovan.

– Roligt att få dem på bild igen, det visar hur stationär en hona är med ungar, säger Per Larsson naturbevakare på Länsstyrelsen i Värmland.

Björnhonan har filmats med viltkameror på Ovansjös viltområdesmarker öster om Sysslebäck.

– Det är troligtvis samma hona som vi filmade i höstas, hon rör sig i samma område som i fjol och fortsätter:

– I mitten av sommaren kommer vi att få svar på DNA-proverna på spillningen vi samlade in förra året. Då vet vi vad det är för hona och vad det är för kön på barnen, säger Per Larsson.

Bara två ungar

Men i fjol när ni lyckades fånga henne på film hade hon tre ungar, nu bara två. Vet ni vad som kan ha hänt med den tredje?

– Det kan vara så att den tredje är i livet, det är inte så vanligt att ungar dör i idet. Det kan till och med vara så att ungen redan lämnat mamman även om det är lite tidigt, säger Per Larsson.

I klippet kan du se honan med hennes två ungar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.