Selma Yohannes ska infinna sig hos polisen i Filipstad tre gånger i veckan, för att visa att hon inte tänker hålla sig undan utvisningen. Foto: SVT

Oro efter nytt besked för Selma

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheterna har nu beslutat att 16-åriga Selma Yohannes i Filipstad ska hållas under uppsikt i väntan på avvisning.

Det innebär att hon måste anmäla sig hos polisen flera gånger i veckan.

Vi har tidigare berättat om 16-åriga Selma Yohannes i Filipstad, som omhändertogs av polisen och fördes till Migrationsverkets förvar i Märsta, men släpptes efter två dagar utan att få några besked om varför polisen förde bort henne.

Idag var hon kallad till ett nytt möte hos polisen. Beskedet var denna gång att hon ska hållas under uppsikt.

Utvisningen av Selma

– Om det inte finns tillräckliga skäl för att sätta en person i förvar kan man få ett sådant här beslut istället, säger Johan Ilberg, tillförordnad gruppchef på gränspolisen i Karlstad.

Selma Yohannes ska nu infinna sig hos polisen tre gånger i veckan.

– Jag ska komma hit varje måndag, onsdag och fredag klockan två och visa dem att jag är här i Filipstad, berättar Selma för SVT efter mötet hos polisen.

– Jag var så rädd att de skulle ta mig till förvaret igen. Där här känns lite bättre, säger Selma, som är mycket orolig för framtiden.

På flykt i många år

Beslut om uppsikt tas i avvaktan på att en person ska avvisas från Sverige, om polisen anser att det finns risk att personen ska avvika eller hålla sig undan.

Selma Yohannes har varit på flykt sen hon var nio år. Hon har flytt både från hemlandet Libyen och från sin familj, och är utan föräldrar i Sverige.

Det finns ett beslut att hon ska utvisas till Italien, ett av de länder hennes mamma tog barnen till på flykten. Men där har Selma ingen.

– Jag känner ingen där. Jag kommer att vara ensam där. Det är jätteläskigt, har hon tidigare sagt till SVT Nyheter Värmland.

Ett steg mot utvisning

Dagens besked är ett led i processen kring avvisningen, men Selma har inte slutat hoppas på en framtid i Sverige.

– Jag vill fortsätta att gå i skolan, gå i gymnasiet och utbilda mig!

Polisen ger inga besked om när avvisningen ska ske.

– Det kommer jag inte att svara på, säger Johan Ilberg till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Selma

Mer i ämnet