Göran Lidström, VD för Vänerhamn Foto: SVT

Sex fartyg i Vänern påverkas av stoppet i Göta Älv

Uppdaterad
Publicerad

Ett lastfartyg har gått på grund i Göta älv vid Lilla Edet i Västra Götaland. På grund av detta är det nu stopp på alla trafik i älven vilket påverkar Vänersjöfarten.

Fartyget, som transporterar spannmål, är på slagsida och tar in vatten. Enligt Sjöfartsverket vågar man inte låta några fartyg passera för då är det risk att fartyget påverkas och i värsta fall sjunker.

Göran Lidström, VD för Vänerhamn, berättar att trafiken i Vänern påverkas av stoppet i farleden.

– Eftersom det är helt stopp i farleden tar fartygen sig inte ut. Vi har sex fartyg i Vänern just nu som lassar eller lossar. Ett fartyg är just nu stående vid slussarna i Trollhättan och ett håller på att lasta i Karlstad.

Planerat stopp på måndag

Och Lidström hoppas att fartygen tar sig ut innan helgen är slut, annars kan de bli liggande många dagar.

– Ett bekymmer är att det är ett planerat stopp i farleden från och med måndag på grund av brobygge i Göteborg så vi vill ju gärna ha ut fartygen innan måndag, säger han.

Besättningen evakuerad

Personal från räddningstjänsten försöker nu få till en plan för att få fartyget på rätt köl.

– Min förhoppning är att man lyckas stabilisera fartyget så pass att andra fartyg kan ta sig förbi i lägre fart, säger Göran Lidström.

Samtliga sju besättningsmän och en lots ska vara evakuerade och oskadda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.