Foto: SVT

Sexton veterantraktorer hittades i skogen

Uppdaterad
Publicerad

Det började med ett garage proppfyllt med 25 motorcyklar, mopeder och diverse arbetsfordon – de flest av äldre modell och knappt använda. Ju mer auktionisten och den gode mannen letade, desto fler fordon hittades. – På mina trettio år har jag aldrig varit med om något liknande, säger Peter Pettersson.

Auktionisten Peter Pettersson fick i uppdrag av en god man att hämta några bilar från en mans hem, vars egendomar numera sköts av den gode mannen. Allt eftersom upptäcktes flera garage och platser med undangömda skatter.

– Först hittade vi tjugofem motorcyklar och mopeder i ett garage, men också två snöslungor och ett gäng gräsklippare. Många var i nyskick och med ett miltal på två mil, säger en imponerad Peter Pettersson.

I mannens ägor fanns även en sommarstuga 20 mil från Karlstad. När Peter och den gode mannen kom dit hittade de ett besynnerligt fynd i skogen.

– Det stod 16 stycken traktorer placerade i skogen. Alla var Grållar från 40- och 50-talet. Det syntes att de en gång i tiden blivit renoverade och fått nya däck. Nu hade vissa både mögel och mossa på sig, så det verkar ha stått där i några år, säger Peter Pettersson.

Femtio fordon till auktion

– Jag fick hämta traktorerna med lastbil, men tillslut var jag tvungen att tacka nej till plogar och annat, det hade inte lönat sig att transportera dem för att sen auktionera ut dem, säger Peter.

Peter Pettersson driver Auktionsverket i Karlstad och har tillsammans med medarbetare arbetat nästan dygnet runt i en vecka för att tvätta och göra fordonen klara för auktion. Arbetet med de oväntade fynden fick Peter att flytta fram auktionshelgen en hel vecka och, på grund av volymen, helt enkelt ge fordonen en helt egen auktionsdag.

– På mina trettio år har jag aldrig varit med om nåt liknande. Att så här många fordon kommer från samma ägare är inte vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.