Foto: Länsstyrelsen Värmland

Skabbangrepp i vargstammen i Brattforsreviret

Publicerad

Ytterligare en varg ur Brattforsstammen har bekräftad skabb, och Länsstyrelsen har fått rapporter om fler angripna vargar i området.

Vargen fotograferades i närheten av Sutterhöjden, i den sydvästra delen av Brattforsreviret, i slutet av januari. Men det var nu nyligen som man fick DNA-bekräftelse på att vargen var den vuxna tiken ur Brattforsstammen.

– Det är en kraftigt avmagrad varg, hon har drabbats hårt av skabb, säger Fredrik Wilde, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Värmland, till SVT Nyheter Värmland.

Läs mer: Tomma vargrevir i Torsby

Under vinterns vargjakt fälldes en skabbangripen varg, som visade sig vara en valp ur brattforsstammen.

– Vi har inte sett några vargar ur Brattforsstammen under hela vintern. Vi har fått in rapporter om fler angripna vargar i området, och det ligger inte långt ifrån att tänka att det är djuren från Brattforsstammen, säger Fredrik Wilde.

Åt vid en rävåtel

Spår efter den skabbangripna tiken hade observerats på en tomt i området, och den hade gått och ätit vid en rävåtel cirka 20 meter från ett bostadshus.

– Jag satte upp viltkameran vid åteln, och så fortsatte ägaren att lägga dit slaktavfall. Fyra dagar senare hade vi henne på bild, säger Fredrik Wilde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.