Skarp kritik mot kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads revisorer riktar nu skarp kritik mot kommunens IT-enhet och kommunledningen.

Det efter att sex personer på IT-enheten i höstas åkte till Seattle och Houston i USA på studieresa för 350 000 kronor.

– Det är mycket allvarligt att man åsidosätter det som gäller i kommunen, säger Barbro Thunér, kommunrevisor i Karlstad.

IT-chefen Inge Hansson, som var med på resan, attesterade själv fakturorna, mot alla regler.

– Det får inte han göra. Men i det här fallet har man struntat i de regler som finns i Karlstads kommun, säger Barbro Thunér.

Peter Bäckström, personaldirektör, säger att kommunledningen tar till sig av kritiken.

– Givetvis tar vi det på stort allvar och vi kommer att titta på detaljerna i kritiken och då är det här med att attestera fakturor en sak. Det handlar om utbildning, information, vårt attestreglemente är glasklart på den här punkten, säger han.

Peter Bäckström säger att det är han som borde ha attesterat fakturorna från USA-resan. Men det gjorde han inte.

– Nej den fakturan kom aldrig till mitt bord och det är ju en av de punkterna där revisionen riktar kritik – att IT-chefen har attesterat en faktura som gäller en resa där han deltog.

Revisionen slår ner på fler punkter.

Till exempel attesterade IT-chefen själv fakturor på elevdatorer till skolan på 13,5 miljoner kronor.

– Det skulle han förstås inte ha gjort. Det får han inte göra. Det skulle någon högre upp i hierarkin ha gjort, säger Barbro Thunér.

Vi var i kontakt med IT-chefen Inge Hansson på eftermiddagen och gjorde upp om en telefonintervju. Därefter har vi inte lyckats nå honom för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.