(S)karp kritik mot Miljöpartiets vändning

Uppdaterad
Publicerad

Nu levererar Socialdemokraterna i Karlstad skarp kritik mot Miljöpartiet. Det efter att partiet ångrat sig och nu är emot upphandlingen av flyglinjen till Frankfurt.

– Vi blev väldigt upprörda över att Miljöpartiet ändrar sig nu två dagar innan beslutet ska tas i kommunfullmäktige, säger Anders Tallgren, socialdemokratiskt kommunaltråd i Karlstad.

I går kunde SVT avslöja att Miljöpartiet plötsligt ändrat uppfattning när det gäller upphandlingen av flyglinjen Karlstad-Jönköping-Frankfurt med bolaget BMI Regional.

– Vi har ändrat oss sedan kommunstyrelsen. När vi har funderat på saken har vi kommit fram till att det här är väldigt höga kostnader för våra skattebetalare, sa kommunalrådet Monika Bubholz (MP) till SVT igår.

Anders Tallgren säger att det är anmärkningsvärt att ett parti som leder kommunens tillväxtutskott och åker runt till näringslivsrepresentanter, lyssnar på dem och säger att den upphandlade flyglinjen är är en bra idé plötsligt ändrar uppfattning.

– Det ger märkliga signaler, men det visar också på en icke ansvarstagande majoritet, säger han.

För i och med att Miljöpartiet inte tänker stödja upphandlingsbeslutet spricker den politiska majoriteten i en viktig politisk fråga.

– Nu får majoriteten luta sig mot oss som är i opposition för att få igenom det här och det känns ju lite konstigt, men vi är beredda att ta ansvar, säger han.

För Socialdemokraterna anser att det är rätt att kommunala pengar används till att betala en flyglinje till Frankfurt.

– Det här är så viktigt och vad vi kan se finns det inget annat sätt, säger Anders Tallgren.

På torsdag tar kommunfullmäktige beslut om avtalet som tecknats med flygbolaget BMI Regional för linjen Karlstad-Jönköping-Frankfurt, som kostar 23,8 miljoner kronor per år.

Karlstads kommun ska enligt avtalet betala 8,4 miljoner, Region Värmland lika mycket och Jönköpings kommun 7 miljoner kronor.

Vänsterpartiet har tidigare sagt nej till upphandlingen. Och nu säger också Miljöpartiet att deras ledamöter inte tänker delta i beslutet.

Men om inte fler partier ångrar sig i sista stund finns det en majoritet i kommunfullmäktige för att säga ja till upphandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.