Margareta Ivarsson (C) och Siw Gidlöf (S). Foto: SVT

Skolfrågan en spricka mellan Hammarös makthavare

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka ska Hammarös kommunstyrelse försöka komma överens om hur skolorganisationen ska se ut efter branden på Götetorps skola på nyårsafton. Det verkar vara bäddat för strid mellan Centerpartiet och de två andra partierna som har makten, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Centern har lagt till ett eget förslag på hur skolorna ska organiseras.

– Vi skulle vilja att de båda högstadierna som vi har på Hammarö ska flytta ner till Huc, och så får den byggas om och byggas ut. Sen ska de små enheterna, Götetorp och Lillängen, finnas kvar med paralleller för F-6. Då frigörs ju högstadiet på Mörmon och högstadiet på Hammarlunden, säger Margareta Ivarsson, ordförande i Centerpartiet på Hammarö.

Götetorpsbranden

Men Siw Gidlöf (S), kommunstyrelsens ordförande, håller inte med. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som Centern delar makten med, vill i stället att Mörmoskolans högstadium flyttar till Hammarö utbildningscenter, och att Lillängsskolan och Götetorps skola flyttar till Mörmoskolan.

– Vi ser det som det bästa alternativet för att få till lokalerna i ett långsiktigt perspektiv, plus det pedagogiska perspektivet och skolmiljöperspektivet, säger Siw Gidlöf (S).

Diskussion om platsbrist

Men Margareta Ivarsson (C) är orolig för att just lokalerna ska sätta käppar i hjulet.

– Det är viktigt att kunna diskutera om det blir det tillräckligt med platser i det förslaget eller om det är så att vi har tagit till för lite, säger hon.

Den oron delas dock inte av Siw Gidlöf (S).

– Nej, det tror jag inte. Inte i ett tioårsperspektiv. Och skulle det bli på det sättet, ja, då får vi ju ta ställning till det då. Vi kan inte bygga in och ha ett beslut som tar in alla, alla, alla konsekvenser, säger hon.

Mycket kvar att enas om

Med andra ord återstår en del för de styrande partierna att komma överens om. Kommer de att ro iland att enas om ett beslut?

– Jag tror att när man sätter sig runt ett bord och diskuterar, så får man ge och ta. Det är ju viktigt att man får förtroende för de politiska förslagen, säger Margareta Ivarsson (C), och betonar hur viktigt det är att lösa skolfrågan.

– Jag tycker att det här är en så viktig fråga för kommunens barn, och barn som ska bo här i framtiden, så det vore väl skam på torra land om vi inte ska komma överens om ett förslag som ska kunna gå hem, säger Siw Gidlöf (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Götetorpsbranden

Mer i ämnet