Gunnar Hjerdt Bengtsson i Ekshärad är trött på regniga midsomrar

Skrev till SMHI och bad om midsommarsol

Uppdaterad
Publicerad

Barn som skriver till statsministern med alla möjliga frågor och funderingar hör man om lite då och då.

Men värmlänningar som skriver till SMHI och ber om sol på midsommar får väl ändå sorteras under kategorin av mer ovanliga skrivelser.

Gunnar Hjerdt Bengtsson i Ekshärad är trött på regniga midsomrar och på att få sitta inomhus med silltallriken och titta ut på dropparna som slår mot rutan.

– Oftast har det varit fint i början av dagen men sedan blir det regn frampå dagen. Vi brukar fira med släkten. De kommer hit i år också, vi blir väl en 20 personer och då kan det bli trångt att sitta inomhus, säger Gunnar Hjerdt Bengtsson.

Skrev till SMHI

Att be vädergudarna om sol tyckte han inte var någon idé. Men att be vädergudarna på SMHI kanske skulle gå? Sagt och gjort skrev han till SMHI och bad om sol, åtminstone på självaste midsommarafton.

–  Jag tänkte de kunde försäkra om temporärt uppehållstillstånd, säger Gunnar Hjerdt Bengtsson.

Och han hoppades på svar.

– Jag hoppas på svar och på att bli bönhörd, säger han.

Svaret: ”Beviljats tillfälligt uppehållstillstånd”

Och Gunnar fick också svar från Hans Bengtsson som är meteorolog på SMHI.

”Ni har nu beviljats tillfälligt uppehållstillstånd, dock med det förbehållet att uppehållstillståndet kan komma att dras tillbaka redan innan det börjat gälla, nämligen i så fall det skulle inträffa att ifrågavarande midsommardygn, enligt i skrivande stund ej publicerade kommande prognoser, kommer att präglas av envetet regnande eller annan form av nederbörd såsom hagel eller med hagel jämförbar nederbördstyp.”

Och Gunnar är glad över det humoristiska svaret.

– Jag är nöjd. Meteorologen fattade poängen och det är ju extra kul. Så är det en lustigt sammanträffande att vi har samma efternamn också. Han är namne med min bror, berättar Gunnar.

Inget regn på midsommarafton

SVT Nyheter Värmland ringer upp Gunnar på självaste midsommarafton för att kolla hur vädret i Ekshärad är. Han sitter nere vid vattnet vid sommarstugan som ligger vid sjön Grängen och fiskar.

– Vi har fått temporärt uppehållstillstånd. Det regnar inte i Ekshärad idag.

Tror du vädret kommer hålla i sig då?

– Det klart det blir uppehåll! Den saken är klar. Jag var inställd på att det kunde bli inhibition, att någon högre instans, i detta fall högre vädermakter, skulle kunna ställa till det – men nu verkar det bli bra iallafall, skojar han.

– Nu kommer snart alla släktingar hit från olika håll och vi ser fram emot en bra midsommar och riktigt skönt väder.

Läs mer: SVT:s vädersajt – så blir midsommarvädret där du bor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.