Skrot-Kalle tackar för sig

Publicerad

Han började sälja skrot för 60 år sedan.

Han tycker om att göra affärer och har alltid varit mån om att vara hederlig. I alla fall så hederlig som branschen kräver.

Men nu är hans tid som Skrot-Kalle över.

Karl Adolfsson går runt i ett av förråden och tittar på gamla motorer och andra bildelar som samlats under åren. Det är mycket, en del är rostigt, mycket är gammalt, men allt noga uppmärkt vad det är.

– Jag började 1956 – på midsommarafton, det var då jag flyttade hit till Eda, berättar Karl Adolfsson, mera känd som ”Skrot-Kalle”.

Hans skrotlager nära gränsen till Norge är vida känt, och de flesta kunderna har förstås varit norrmän genom åren.

– Jo, visst är det norrmän som varit min största kundkrets, men jag har haft kunder från...Grekland, Syrien, ja hela världen, konstaterar Skrot-Kalle och avbryts av mobiltelefonen i fickan. Samtalet kommer från Öland, en blivande kund är intresserad av en hjullastare som står på gården och är till salu.

Skrot-Kalle förklarar att han är beredd att pruta om det blir en snabb affär, och lovar kolla vad en transport av hjullastaren skulle kosta.

– Och i eftermiddag ska jag till Kopparberg och titta på en grävmaskin, fortsätter han och säger bestämt att han inte tänkt dra sig tillbaka än på länge. trots att han hunnit bli 82 år och sålt både firman och sitt berömda namn ”Skrot-Kalle” till en estländare som ska ta över verksamheten i maj nästa år.

Vill inte sluta helt

För några veckor sedan brände han ner sitt gamla bostadshus som låg mitt på skrotlagret. Nu bor han i centrala Charlottenberg.

– Huset var så gammalt och dåligt, så det var inget att ha kvar, säger han utan nostalgi, och berättar att han nu håller på att bygga en ny anläggning nära sitt nya bostadshus.

Där han tänker fortsätta med någon slags reservdelsverksamhet åtminstone tills han är 85 år.

– Det här är mitt liv. Så länge jag har hälsan och orkar kan jag bara inte sluta. Det är ju det här jag lever för. Jag tycker om att prata, göra affärer och tjäna pengar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.