Snabbare beslut om vargjakten

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår nu att alla beslut om överklaganden av jakt på de fem stora rovdjuren, däribland varg, ska överprövas av Förvaltningsrätten i Luleå.

Genom att koncentrera överprövningen till en förvaltningsrätt hoppas man att domstolen ska bli mer specialiserad, och att besluten ska kunna fattas snabbare.

I samband med årets jakt fattade olika Förvaltningsdomstolar olika beslut om de överklaganden som kom in.

Varg i Värmland

Regeringen vill också införa en bestämmelse i jaktförordningen om att beslut om licensjakt på varg ska fattas senast den femtonde september varje år.

– Det är bra att man samlar besluten på ett ställe, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet, men det är inte tillräckligt.

– Även om man tidigarelägger besluten är hela processen fortfarande för lång, med möjlighet attt fortsätta överklaga ända till Högsta förvaltningsdomstolen.

Förslagen om ändring i jaktförordningen och förordningen om allmänna förvaltningsdomstolars behörighet har nu skickats ut på remiss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Värmland

Mer i ämnet