Sofie Skoog ser fram emot VM Foto: SVT

Sofie Skoog siktar högt

Uppdaterad
Publicerad

Hon är Värmlands främsta friidrottshopp. Om en knapp månad är det säsongspremiär utomhus för höjdhopparen Sofie Skoog, som har årets stora mål klart för sig.

– Det är ett härligt VM i augusti i London, säger hon leende.

I Våxnäshallen i Karlstad ligger tjockmattorna redo intill höjdhoppställningen. Här tränar Sofie Skoog som imponerade förra året när hon kom sjua på OS i Rio de Janeiro. Den här säsongen står VM på schemat.

– Det är verkligen det som jag ser fram emot, att ta mig till final. Jag tar gärna en medalj, det ska jag inte sticka under stolen med. Det är därför man tränar, säger 26-åringen.

Genombrottet kom sent för Sofie Skoog Foto: SVT

Centimeter för centimeter

Genombrottet kom sent för Sofie Skoog. För bara ett par år sedan hade hon svårt att vara stabil på högre höjder och vid enstaka tillfällen klarade hon 1.90. Men ekshäringen har utvecklats i raketfart de senaste säsongerna och kan nu skryta med ett personligt rekord på 1,94.

– Förra sommaren var så himla bra och jag kände att jag var inte många centimeter ifrån att ta de där bästa. Så det är de där centimeterna jag tränar för nu, säger hon bestämt.

Stefan Holm som tränare

En av förklaringarna till den snabba utvecklingen är hennes tränare, Stefan Holm, som hon jobbat med i två och ett halvt år. Stefan Holm, som själv vunnit OS-guld, har hjälpt till mycket med sin rutin.

– Han har ju gjort allt och varit i alla situationer, situationer som är nya för mig har ju han gjort tusen gånger, säger Sofie Skoog.

Att ha en olympisk mästare vid sin sida är nog inte helt fel, speciellt med tanke på att det långsiktiga målet de satt upp är OS i Tokyo 2020.

Stefan Holm hon tränat Sofie Skoog i två och ett halvt år Foto: SVT

Stefan tror att nyckeln till Sofies lyft är att hon lyckats nå stabilitet.

– När 2016 började hade hon tagit 1.90 i två tävlingar. När 2016 slutade hade hon gjort det i 15, 18 tävlingar, förklarar han.

– Bara att stå där vid ansatsmärket och veta att jag har tagit den här höjden tio, femton gånger. Det gör det väldigt mycket enklare att göra det igen.

”Älskar att hoppa”

Sofie Skoog hade många år när framgångarna uteblev och hon var långt från de bästa. Men trots det funderade hon aldrig på att sluta med höjdhopp.

– Jag har alltid tyckt att det är så himla kul att hoppa höjd, det är verkligen det roligaste jag vet. Inte bara att hoppa höjd, utan att träna också. Det det jag vill göra varje dag, förklarar hon.

”Jag älskar att hoppa höjd”, berättar Sofie Skoog Foto: SVT

– Då har det varit ganska enkelt att gå hit, träffa träningskompisarna och ha roligt på träningarna. Sedan till slut kom det fler centimeter och då blev det ännu roligare. Jag älskar att hoppa höjd.

Mot nya höjder

Den tredje juni i Kil har hon planerat sin tävlingspremiär utomhus. Hon hoppas nå nya höjder den här VM-säsongen.

Hur ser du på ditt personbästa på 1.94?

– Det hoppas jag inte är mitt personbästa så länge till, avslutar hon med ett leende på läpparna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.