Spelutbudet är dignande på konventet. Foto: Hanna Sandgren/SVT

Spelentusiaster samlas i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Det väntas brädspel, rollspel, quiz och filmvisningar när Karlstad Spelkonvent anordnas för fjärde gången.

Under helgen väntas ett par hundra spelentusiaster ta sig till Gjuteriet i Karlstad för att spela olika typer av spel tillsammans. Brädspel, kortspel, rollspel och även tv-spel.

– Det blir socialt att spela tv-spel ihop. Man sitter inte uppkopplad hemma utan ses och träffar nya människor och skapar nya kontakter, säger Daniel Vinter, som är huvudarrangör för spelkonventet.

Rollspelstema

Årets konvent har temat rollspel.

– Vi vill lyfta rollspel som fenomen. Populariteten har gått fram och tillbaka, men nu kommer det tillbaka. Det skrivs litteratur om fenomenet rollspel och ”Drakar och demoner” från 1980-talet har fått en nyutgåva. Det finns så mycket att välja på, så många olika miljöer och det vill vi lyfta, säger Daniel Vinter. 

– Sedan tror jag det är ett generationsskifte på gång. Många av de som spelade rollspel på 80-talet och början av 90-talet har barn som nu växt upp och börjat spela, kanske tillsammans med sina föräldrar.

Från nybörjare till inbitna spelare

Alla som vill kan gå till Gjuteriet och vara med och spela.

– Vi har nybörjarpass för att de som aldrig provat förut ska få chansen. Andra kanske är insatta, men har inte provat till exempel figurspel. Då kan de göra det hos oss och testa om det är något de vill fortsätta med. Det ska finnas något för alla, de som är nyfikna på spel och spelkultur, liksom erfarna spelare, säger Daniel Vinter.

Siktar på fler besökare i år

Spelkonventet anordnas av Karlstad Spelkulturförening i samarbete med Studiefrämjandet, och Daniel Vinter betonar att lärande är viktigt inom spelkulturen.

– Det är viktigt att lyfta fram det pedagogiska samarbetet, att lyfta lärandet. Spelkulturen kan till exempel fungera som en knytpunkt i det digitala. Inom rollspel sysslar deltagarna, precis som i skolan, med konflikthantering och det blir ett muntligt möte.

Förra året kom 123 besökare till konventet.

– I år siktar vi på 150-200 besökare, säger Daniel Vinter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.