Stadshotellets kök nära stängning

Uppdaterad
Publicerad

Restaurangköket i Karlstads stadshotell var vid inspektion i så dåligt skick att det var på gränsen att kommunens livsmedelsinspektör stängde det. Nu kräver kommunen åtgärder.

De senaste årens inspektioner av restaurangköket i Elite Stadshotellet Karlstad har visat på återkommande brister. Redan 2014 gjordes påpekanden. 2015 hade några av bristerna åtgärdats, andra inte och fler brister hade tillkommit. När miljöförvaltningen i Karlstad gjorde en förnyad inspektion i februari i år var bristerna så allvarliga att köket var nära en stängning.

På gränsen till stängning

– Hade det varit värre, det är på gränsen till att vi hade stängt köket, säger Jessica Olsson som är den livsmedelsinspektör som genomförde inspektionen.

Det inspektionen visade var ett slitet och nedgånget restaurangkök i akut behov av upprustning. Ytskikten i golven var trasiga, hyllplanen vid diskbänken likaså, kakel och fogar i beredningsutrymmena var spruckna och trasiga, på flera ställen fanns rostiga och smutsiga rörledningar.

– Generellt ser det inte ut så här i kök. Arbetsytor liksom ytor i närheten av där man hanterar mat ska vara täta och släta och lätta att hålla rena. Man behöver inte vara expert för att förstå det, säger Jessica Olsson.

Gränsfall om det går att hålla köket rent

Restaurangköket var inte bara slitet. Det var smutsigt på golvet i diskutrymmet, likaså under diskmaskinen och på väggen och ledningarna bakom degblandaren i beredningslokalen.

– Det som är till verksamhetens fördel är att arbetsytorna är fräscha. Men det är ett gränsfall om det går att hålla köket helt rent då övriga ytor inte är rena eller släta och hela, säger Jessica Olsson.

– Har man goda rutiner kring sin mathantering kan man förebygga smittospridning men det är svårare i en lokal som ser ut på det här viset.

Tar kritiken på största allvar

Miljöförvaltningen kräver nu att Elite Stadshotellet Karlstad redovisar en underhållsplan för restaurangen senast den 14 april. Den tillförordnade hotellchefen Anna Björkenstam Wedberg kan inte svara på varför inte bristerna åtgärdats tidigare.

– Jag har ingen kommentar till det, jag har bara suttit på den här posten sedan i juni.

Hon tar dock kritiken från miljökontoret på största allvar.

– På torsdag kommer en delegation från huvudkontoret hit och då ska vi ta beslut om detta. Vi ska renovera hela köket, golv, tak, inredning, rubbet, men det kommer inte kunna vara klart till i april. Vi får ta det mest akuta först, säger Anna Björkenstam Wedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.