Foto: SVT

Granskare av stadshusaffären: ”Brott mot kommunallagen”

Uppdaterad
Publicerad

Det var kommunfullmäktige som borde ha fattat beslutet om att sälja stadshuset i Karlstad, inte teknik- och fastighetsnämnden. Dessutom skulle alla bud ha utretts ordentligt för att man skulle ha valt det mest fördelaktiga anbudet.

Det är några av slutsatserna som framkommit i den oberoende granskning av försäljningen som gjorts av advokatbyrån Dnovo.

– Kommunallagen är ganska tydlig där, säger Natalie Svensson, en av advokaterna som granskat affären.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

– Det är bra att det har gjorts en ordentlig genomlysning. Nu måste vi få tid att läsa igenom rapporten ordentligt. Vi har redan gjort flera förbättringar och kanske kommer vi att behöva vidta fler åtgärder, säger Mikael Jareke, biträdande kommundirektör i ett pressmeddelande.

Kritiken i rapporten handlar också om att fastigheten och marken borde ha värderats för bostadsändamål samt att Zynapp och My Life Diary skulle ha kontrollerats bättre.

Enligt utredningen går det inte att utesluta att affären räknas som stöd till enskild näringsidkare eftersom man inte utrett andra bud som kom in. Det går heller inte att utesluta kan betraktas som otillåtet statsstöd då det finns olika syn på om bud kan anses ange marknadsvärde.

– Resultatet visar att värderingen av fastigheten var rimlig och att det inte har förekommit vänskapskorruption eller jäv, det var viktigt, och det var vad den förra granskningen från PWC också visade. Samtidigt förstår jag kritiken som framförts om att kommunen borde ha funderat på att sälja fastigheten för annat ändamål än bostäder och att värderingen då skulle ha kunnat blivit högre eller lägre och att vi borde ha tittat på det, säger Per-Samuel Nisser (M) i en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Mer i ämnet