Svenskarna använder nära en miljard påsar om året. Foto: TT

Staten vill höja priset på din plastkasse

Publicerad

EU vill minska förbrukningen av plastbärkassar till 40 per år för varje europé. I Sverige vill staten införa en avgift på fem kronor per påse för att få ner förbrukningen. Svenskarna använder nära en miljard påsar om året.

I Jössefors tillverkas plastkassar, främst för svenska och norska marknaden. Men EU:s agerande innebär knappast slutet för plastkassen.

– Nej, den har kommit för att stanna, säger Lars Lundin, som är VD för plastkassetillverkaren Bengt Lundin AB i Jössefors.

– Men vi räknar med att förbrukningen kommer att minska. Vi kanske får dra ner produktionen lite men våra kassar används mest i dagligvaruhandeln och de kassarna återanvänds sedan som soppåsar, så där blir nog ingen större minskning.

Satsar på närodlad plast

Europas problem med plastpåsarna är att de skräpar ner och att olja är råvara till plasten. I Sverige återanvänds varukassarna oftast som soppåsar och om skogsprodukter kan ersätta oljan skulle påsarnas påverkan på klimatet minska.

– Vi är med i ett projekt om närodlad plast, att tillverka polyeten av skogsråvara. Men det behövs ett riskkapital på cirka två miljarder kronor. Vi skulle kunna tillverka plastpåsar av skogsråvara fyra-fem år efter beslut. Problemet just nu är att oljan är så billig och är svår att konkurrera med, säger Lars Lundin.

Beslutet om bärkassarna fattas i höst. Tillverkarna kommer att lämna ett eget förslag före mitten av september. Redan till årsskiftet kan en avgift införas för alla sorters plastbärkassar. Enligt förslaget från Naturvårdsverket och Miljödepartementet kommer avgifterna även att gälla plastkassar från andra butiker än livsmedelshandeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.