Stöd för indragna statsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringsförslaget att riksinternatskolorna Lundsberg, Grenna och Sigtuna ska förlora sina särskilda statsbidrag och förbjudas att ta ut elevavgifter har starkt stöd bland remissinstanserna. Det rapporterar Sveriges Radio.

Redan i augusti förra året gick utbildningsminister Jan Björklund (FP) ut och sade att han ville avskaffa riksinternatens särställning och statsbidrag.

– Föräldrarna får väl välja om man vill låta sina barn bo i anslutning till skolan, däremot att de får extra stora statsbidrag därför att de är riksinternatskolor under en särskild lagstiftning, det menar jag är en modell som härstammar från förr. I grunden borde de här skolorna behandlas som vilka friskolor som helst i lagstiftningen, sade Jan Björklund till SVT då.

I december i fjol kom regeringens förslag som går ut på att de tre riksinternatskolorna Lundsbergs skola, Sigtunaskolan Humanistiska läroverket och Grennaskolan ska få samma villkor som friskolor.

Och nu visar en genomgång som gjorts av Sveriges Radios Eko-redaktion att regeringens förslag har starkt stöd hos remissinstanserna. Sveriges kommuner och landsting, Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet finns bland dom som ställer sig bakom förändringarna.

Barnombudsmannen vill se lagändring

Barnombudsmannen Fredrik Malmberg anser att dagens regler bryter mot barnkonventionen, eftersom all utbildning ska vara kostnadsfri, och välkomnar en lagändring.

Det gör också Skolverkets överdirektör Helen Ängmo:

– Det finns en viktig princip om att skolor ska ha lika villkor. Därför har vi kunna ställa oss bakom det här förslaget, eftersom det innebär att de här skolorna kommer att bli likställda med andra skolor. Det vill säga, de får samma bidrag för utlandssvenska elever som andra skolor och de har dessutom inte möjlighet att ta ut avgifter, säger hon till Ekot.

Sigtunaskolan däremot, kritiserar regeringens förslag.

Förändring kan ske 2015

Björklund har tidigare sagt att en förändring skulle kunna träda i kraft 2015. Under våren har 33 av 54 remissinstanser svarat och arbetet med en lagrådsremiss pågår på utbildningsdepartementet. Först därefter kommer en proposition att lämnas till riksdagen.

Riksinternatskolorna

Det finns tre riksinternatskolor: Lundsberg i Värmland, Sigtuna (SSHL) och Grennaskolan. Lundsberg är äldst, grundat 1896. Grennaskolan har funnits sedan 1963.

Systemet med riksinternatskolor infördes 1970. Motivet var den ökade internationaliseringen och behovet av undervisning för utlandssvenskars barn.

De tre skolorna har namn om sig som prestigeskolor, men samtliga har tidigare fått kritik av Skolinspektionen för att elever kränks.

Lundsbergs har stängts sedan Skolinspektionen beslutat om tillfälligt verksamhetsförbud. Skolan höll stängt i en vecka innan förvaltningsrätten upphävde beslutet. I november åtalades tio personer för den så kallade strykjärnsnollningen. Brottsrubriceringarna är olaga hot alternativt ofredande, vållande till kroppsskada samt medhjälp till olaga hot alternativt medhjälp till ofredande.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.