Rattar är eftertraktade byten Foto: Maja Suslin/TT

Stölder ur exklusiva bilar – ett ökande problem

Uppdaterad
Publicerad

Sedan mars månad har 14 stölder ur exklusivare bilmärken i Karlstadområdet rapporterats till polisen. – Vi är frustrerade, säger Värmlandspolisens presstalesman Tommy Lindh.

Under morgonen har det upptäckts två stölder från BMW-bilar i Karlstad. I båda bilarna har ratten stulits. Stölderna skedde i områdena Strand och Hagalund i Karlstad.

Och det är inte första gången den senaste tiden som stölder av den här typen har inträffat. Sedan mars månad har 14 rattar stulits ur exklusivare bilar i Karlstadområdet. Någon enstaka var av märket Audi, men övriga var BMW. Bara den senaste veckan har tio rattar stulits ur just BMW-bilar.

– Det är ligaverksamhet. Stöldgodset försvinner utomlands. Det vet vi genom att gjort vissa beslag i färjelägena när de är på väg ut, säger Värmlandspolisens presstalesman Tommy Lindh.

Svårt att få tag på gärningsmännen

Stölderna har enligt polisen gemensamt att de genomförs på ett skickligt sätt och att förövarna anses ha god teknisk kunskap. Och att få tag på gärningsmännen är ingen lätt uppgift.

– Brotten sker i det fördolda och det finns sällan vittnesuppgifter, vilket gör det svårare att gripa misstänkta gärningsmän.

Problemet med den här typen av stölder är enligt Tommy Lindh nationellt och hanteras också på nationell nivå. Men polisen vill gärna ha allmänhetens hjälp för att komma gärningsmännen på spåren.

– Vi efterlyser iakttagelser som kan knytas till det här för vi har en stark misstanke om att den här brottsligheten rekognoseras i förväg, att man kollar in var bilarna finns parkerade och så vidare och sedan rör sig i områdena där bilarna finns.

Rattar – eftertraktade byten

De 14 fall av stöld ur bilar som anmälts sedan mars månad skedde alla i villaområden i ytterkanten av Karlstad. Framförallt är det privatpersoner, men även företag, som har drabbats.

– Det man är ute efter är teknisk utrustning inne i bilarna och den senaste tidens brott har bytet varit ratten och i vissa fall navigationsutrustning, säger Tommy Lindh.

Så här skyddar du din bil

Han har också tips till den som vill försöka skydda sin bil från att bli utsatt för stöld.

– Om man har en sån här bil är det bra att vara medveten om att en sån här stöldvåg pågår just nu. Man kan försöka göra det svårt för tjuven genom att samarbeta i bostadsområden, och hålla koll i grannskapet. Sedan är det registreringsnummer på fordon som vi är intresserade av att ta emot – på misstänkta bilar som man sett röra sig i området – det kan vara en avgörande pusselbit för oss.

– Det här ökar. Från oss på polisen finns en frustration att vi inte har några konkreta tips att gå vidare på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.