Alexander Torin, ordförande för MUF och Alexander Pettersson, ordförande för SSU. Foto: SVT

Ungdomsförbunden oense om framtiden

Publicerad

Det kommer bli svårare att få unga att engagera sig politiskt i de nya storregionerna, det tror MUF och SDU i Värmland. Medan SSU och CUF tror precis tvärtom.

Det har nog inte undgått någon att Sveriges länskarta nu håller på att ritas om. På förslag finns att dagens 21 län blir till sex storregioner och Värmland föreslås tillhöra Västra Götalandsregionen.

SVT Nyheter Värmland frågade ungdomsförbunden i Värmland hur de tror den här förändringen påverkar ungas vilja att engagera sig politiskt. Det visade sig att man har helt olika syn på saken.

Värmland i storregion

– Redan idag är det svårt att få unga att engagera sig i regionalpolitiken. Att sedan få dem att resa än längre bort och konkurrera om färre platser, det kommer att bli en ännu större uppförsbacke, säger Alexander Torin, ordförande för MUF, Moderaternas ungdomsförbund i Värmland.

– Det blir ju större frågor och en större vilja att påverka när det blir en bredare verksamhet. I förändringar så har människor en vilja att vara med och påverka detta, säger Alexander Pettersson, ordförande för SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund i Värmland.

Enklare att påverka

CUF, Centerns ungdomsförbund i Värmland tror att det kan bli enklare att förändra och påverka om mer makt kommer från staten till regionerna. ”Förutsatt att partierna bevarar sin lokala förankring och inte går upp i stora regionpartier kommer ungas vilja att påverka inte påverkas negativt”, skriver Emil Johansson (CUF) i vår enkät.

SDU, Sverigedemokratisk ungdom, tror precis som MUF att det kommer bli svårare att få unga att engagera sig politiskt i en storregion. Man tror också att det kommer bli svårare att ta upp frågor som rör unga i Värmland.

”Idag har vi stora problem med psykisk ohälsa bland unga i Värmland och en hopslagning med Västra Götaland gör sannolikt att Värmland glöms bort. Resurserna brukar fördelas dit det finns flest människor” skriver Tobias Utter (SDU) i sitt svar på vår enkät.

Delade meningar

Indelningskommittén har regeringens uppdrag att föreslå en ny regionindelning. De lämnade i somras ett delbetänkande där Sverige delats upp i sex storregioner, eller administrativa enheter för statens regionala myndigheter om man så vill. Kommittén poängterar i sitt betänkande att dagens länsindelning, som är flera hundra år gammal, tjänat ut sin roll. Det råder en obalans mellan länen där storstadslänen är vinnare i fördelningen av pengar till exempelvis forskning och infrastruktur. Kommittén har valt en indelning i vad man anser är sex jämnstarka regioner med likvärdiga möjligheter. Om den saken råder delade meningar som framgår av vår tidigare rapportering i frågan, så alltså även bland ungdomsförbunden.

– Jag tror att frågorna kommer ha mycket göteborgsfokus och väldigt lite i ett Karlstads och Värmlandsfokus. För att det är ju klart att i Västra Götalandsregionen så är ju Göteborg den stora motorn, säger Alexander Torin (MUF).

– Många går ju med i ungdomsförbund idag på grund av olika politiska frågor i samhället som orättvisor som man ser. Man är irriterad på ungdomsarbetslösheten eller liknande och det tror inte jag kommer förändras, säger Alexander Pettersson (SSU).

Svårare för unga

Om Riksdagen beslutar att Värmland ska tillhöra Västra Götalands region kommer dagens landstingsfullmäktige med 81 ledamöter från nio partier ersättas med ett 20-tal platser av 149 i Västra Götalands regionfullmäktige. MUF menar att det blir svårare för unga att få en plats i fullmäktige och därmed svårare att driva frågor som berör unga. SSU däremot kvoterar in unga på sina listor och ser inte någon risk att deras frågor hamnar i skymundan.

– Vi är med och påverkar i kommunen, vi är med och påverkar i riksdag och regering och det kommer fortfarande vara möjligt att påverka i den här storregionen, säger Alexander Pettersson (SSU).

– Långsiktigt tror jag det kan få konsekvensen att unga väljer att snarare engagera sig i riksdags- och kommunpolitik och inte så mycket i landstingspolitiken. Den trenden har vi redan så att förstärka den med storregioner tror jag kommer sluta väldigt illa, säger Alexander Tolin (MUF).

Demokratin påverkas

Att demokratin påverkas i en storregion är samtliga ungdomsförbund som svarat på vår enkät överens om, men hur har man olika åsikter om.

– Vi kommer fortfarande välja till den här storregionen och medborgare i Värmland kommer ha sina företrädare från olika kommuner och politiska partier så chansen att påverka kommer fortfarande vara lika stor, säger Alexander Pettersson (SSU).

– Jag tror att demokratin blir lidande för att insynen från vanliga medborgare blir sämre. Det är mycket lättare att kontakta en politiker som man vet vem det är och som är i Karlstad än om man ska till Göteborg och ta kontakt med en politiker eller till Regionfullmäktige, säger Alexander Torin (MUF).  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värmland i storregion

Mer i ämnet