Arkivbild Foto: SVT

Storsatsning i Branäs

Publicerad

Branäs tar sats och satsar på attraktionskraften. Tre lägenhetshotell ska 2018/2019 ta plats på toppen av berget. Om fem år ska antalet bäddar ha ökat från 9 000 till 15 000. – Det är en jättestor satsning. Vi har gjort stora satsningar förut, men den här är störst, säger Anders, vd Branäsgruppen.

– Varje år blir en rekordsäsong, men det här är det bästa året någonsin.

125-150 miljoner kronor läggs på att bygga tre lägenhetshotell med totalt 500 bäddar. Det är den största enskilda investeringen som Branäsgruppen gjorts hittills.  I nuläget finns 9.000 bäddar och fram till säsongen 2018 ska antalet ha vuxit till 10.000. 

– Det byggs konstant varje år mellan 300-400 bäddar. Vi gjorde en masterplan för många år sedan med 15.000 bäddar som målet. Men vi har inga begränsningar på hur stort Branäs kan bli. Vi fortsätter den expansion som vi gjort,

Lägenhetshotell, restaurang och lekland

De tre husen byggs med fyra våningar varar garagen ligger under jord.  Husen är placerade på toppen av berget i Branäs och kommer bilda ett torg. I ett av husen kommer det på markplan byggas restaurang med sportbar, och ett annat kommer få en en handelsyta med sportshop och livsmedelsbutik. I det tredje huset planeras det ett lekland för barn.

– Tanken är att man ska få torgkänsla och att man ska kunna mer göra saker. Leklandet är tänkt för de lite mindre barnen, med exempelvis klättervägg och annat.

Rekordsäsong

Det har varit en rekordsäsong för Branäs och antalet besökare fortsätter växa. Branäsbolaget satsar 22 miljoner på skidåkning och snötillverkning. Det blir även två nya backar och Västersjöliften förlängs.

– Vi ökar konstant, förra året växte vi med 15 procent och i år växte vi med 10 %. Det är grunden till att vi kan satsa på grund av att vi får fler och fler besökare. Vi investerar 20-22 miljoner i snö och nedfarter och förlängning av lift i norra delen.

På onsdag kommer beslutet angående den bygglovsansökan som Branäsgruppen lämnat in till Torsby kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.