arkivbild: Färjestad slog Luleå. Foto: Bildbyrån

Färjestad knockade Luleå

Publicerad

Färjestads förstakedja ser ut att ha hittat formen inför SM-slutspelet. Trion Alexander Johansson, Joakim Nygård och Johan Ryno stod för två mål och sex poäng när potentiella åttondelsfinalmotståndaren Luleå knockades med 5–0.

Trion återförenades när Alexander Johansson kom tillbaka från avstängning i bortamatchen mot Skellefteå i tisdags. Då fixade trion varsitt mål i 3–0-segern.

Och kedjan var het på nytt mot Luleå. Alexander Johansson och Joakim Nygård gjorde ett mål och en assist vardera och Johan Ryno bidrog med två assist. Nygård står därmed på 15 fullträffar och Johansson på 14 denna säsong.

Laget visade också upp en imponerande defensiv och höll nollan för andra matchen i rad – och fjärde gången på de fem senaste matcherna.

Andra raka nollan

Målvakten Stefan Steen höll sin andra raka nolla, tog 29 skott och har räddat 61 avslut på två matcher. De två andra gångerna har Lars Haugen vaktat kassen.

– Vi backcheckar bra och backarna håller rent framför mål och tar undan returerna. Jag och Lars (Haugen) kan fokusera på det första skottet. I bland har man lite tur också, men det är alltid gott att hålla nollan, sade Steen till C More.

Luleå var bättre i den första perioden, men Alexander Johansson gjorde 1–0 med bara 19 sekunder kvar – med lite flyt. Hans slängde in pucken framför mål och fick se den styras via Luleåbacken Pontus Själins skridsko och i mål.

Avgjorde i andra

Hemmalaget blev bättre i den andra perioden och avgjorde där matchen. Mikael Wikstrand sköt 2–0 i numerärt överläge och Rasmus Asplund satte elegant 3–0 på ett friläge sedan Luleå slarvat vid offensiv blålinje.

Därmed är det fördel Färjestad om lagen stöter på varandra i åttondelsfinal i slutspelet. Färjestad jagar en direktplats till kvartsfinalerna, men eftersom Skellefteå samtidigt vann skiljer fem poäng upp dit med tre omgångar kvar.

Luleå är kvar på nionde plats, två poäng före Karlskrona och har fyra poäng till Djurgården, som dock har en match mindre spelad, nedanför slutspelsstrecket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.