Foto: SVT

Student bygger eget minihus

Uppdaterad
Publicerad

Ett litet hus på 33 kvadratmeter som ska bli Svante Näsmans studentbostad när han börjar plugga i Karlstad.

Den senaste månaden har det inte varit någon vidare semester att tala om, varken för blivande studenten Svante Näsman, eller för hans pappa Leif Näsman, som är snickare.

I en stor lada i Ängebäck i Grava i Karlstads kommun lyser flitens lampa under dygnets ljusa timmar. Föremålet för deras omsorg är ett litet hus på 33 kvadratmeter som ska bli Svante Näsmans studentbostad när han studerar biologi på Karlstads universitet de kommande åren.

”Spännande projekt”

Idén att bygga ett modulhus som studentbostad kommer från arkitekten Jonas Haglund på arkitektbyrån Tengbom. Han och Leif Näsman letade reda på en bekant som kunde upplåta en del av sin villatomt i Karlstad till det flyttbara huset.

– Jag tyckte att det var ett spännande projekt, och så passade det ju för Svantes del, att han skulle studera. Så vi frågade honom om han ville hänga på och när han sa ja tänkte jag att då satsar jag också, säger Leif Näsman.

”Kostar 400.000”

För att genomföra projektet krävs en viss händighet, en handledare och drygt 400.000 kronor till finansieringen.

Men när huset på 33 kvadrat har placerats på grunden i trädgården är det bara att koppla in vatten och el från villan intill och flytta in.

– Det har gått bra, det går framåt dag för dag. Det blir ju inte riktigt klart till skolstart på måndag, men några helger och kvällar efteråt så är det nog färdigt, säger Svante Näsman, som bor hos sin pappa i Västra Ämtervik under byggtiden.

Idé från Stockholm

Idén med modulhus till studenter är inspirerad av egnahemsrörelsen som startade på 1800-talet, och som fick en ny skjuts i Stockholm på 20-talet.

Då kunde människor utan stort kapital bygga sitt eget hus genom att låna till materialkostnaden med det färdiga huset som säkerhet. Byggandet stod de för själva.

– Jag tror att den stora utmaningen är att hitta tomtägarna som är villiga att upplåta plats. Och skulle vi växla upp det och få lite volym på det så skulle vi även vilja få byggrätter och markanvisningar som är lite mer permanent, att vi bygger för att det ska stå kvar, säger Jonas Haglund, arkitekt och initiativtagare.

Ingen dialog – ännu

Han ser gärna att kommunen upplåter mark och bygger en lokal i mitten av området där modulerna kan byggas. När alla hus har färdigställts kan lokalen användas som till exempel gemensamhetslokal.

Peter Kullgren (KD), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Karlstads kommun tycker att det är en intressant idé med modulhus till studenter.

– Vi har inte fört någon dialog ännu, men det räknar jag med att vi kommer att göra. Då får vi prata med både teknik- och fastighetsförvaltningen och nämnden som har markfrågorna, och sedan blir det ju en fråga för byggnadsnämnden när det ska detaljplaneras, säger han.

Men är det här något som är intressant?

– Ja, det kan det vara, men jag vet för lite om det för att uttala mig och säga att det här ska vi göra. Men som med alla förfrågningar, kommer det in så kommer vi naturligtvis hantera det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.