Strax före skynket drogs av och racingbilen visades. Foto: SVT

Studenter byggde racingbil – ska tävla i England

Uppdaterad
Publicerad

De ska tävla i Silverstone i England. I dag avtäckte studentteamet Clear River Racing årets racingbil på Karlstads universitet. Nytt för i år är två uppgraderingar som gör att bilen kommer att kunna accelerera snabbare.

Längst fram i det dunkla ljuset i Aula Magna på Karlstads universitet står 36 förväntansfulla och eventuellt också rätt slitna ingenjörsstudenter uppradade på ett graderat podium. Förutom att de befinner sig i slutet av terminen med allt det innebär, så har de också precis avslutat ett årslångt projekt.

Internationell tävling

Sammanlagt har de lagt ned 20.520 timmar för att färdigställa objektet som är inkört på scen och står under ett svart täcke. Budgeten har varit ungefär 1,2 miljoner kronor och en marknadsgrupp med sex personer har arbetat med att samla sponsorer bland olika företag.

Projektet de har jobbat med under året heter Formula Student. Men det är inte bara Karlstads universitet som deltar. Studenter från olika universitet runt om i världen bygger ensitsiga formulabilar från grunden och tävlar mot varandra.

– Vi har haft det största teamet på många år, vilket har gjort att vi har lagt många timmar på det här och det har gett ett bra resultat, säger Martin Sundberg, projektledare.

Bilen har vingar

När presentationen av de olika projektgrupperna avslutats tar två teamdeltagare tag i varsin flik på det svarta täcket och backar längs med den låga racingbilen. Applåder i salen när teamets racingbil ser dagens ljus för första gången.

– Det nya är att vi har utrustat bilen med turbopaket och att vi har ett DRS-system på bilen. DRS står för Drag Reduction System och innebär att man kan flippa vingplanen på bilen. När man åker på en raksträcka kan man vinkla upp planen så att man får bort drageffekten av vinden. Vingarna används alltså för att trycka ner bilen på de ställen där det är nödvändigt, i kurvorna, säger Martin Sundberg.

Vad blir det för placering i år?

– Jag tror att det blir åtminstone en femtondeplats. Jag tror inte att det blir en topp fem, men någonstans mellan femton och fem, skulle jag tro, säger han.

Förra året kom ni på femtonde plats. Vad talar för att det kommer att gå bättre för er i år?

– Vi har alltid haft som målsättning att prestera minst lika bra som förra årets team och försökt behålla så mycket konstruktioner som möjligt. Sedan har vi gjort modifikationer där det inte har hållit hela vägen. I och med att vi har behållit det som var bra och utvecklat det som var mindre bra, så tror vi att vi kan nå en bättre placering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.