Svårt att hitta arbetskraft i landsbygd

Uppdaterad
Publicerad

Var fjärde småföretagare i landsbygd har svårt att hitta lämplig arbetskraft. Det visar en undersökning som Företagarna har gjort.

I undersökningen ” Tillväxt i hela landet – Företagarnas perspektiv på landsbygden” framgår det att sju av tio småföretag i landsbygden ser goda tillväxtmöjligheter. Hälften av företagen vill också öka antalet anställda men bromsas i utvecklingen, främst av bristen på arbetskraft.

”Utmaning hitta rätt attityd”

– Det största tillväxthindret för småföretagen på landsbygden är svårigheterna att hitta lämplig arbetskraft. Över hälften – 52 procent – i vår undersökning svarar att den största utmaningen är att hitta personal som är motiverad att jobba och har rätt attityd, säger Patrik Nilsson som är samhällspolitisk chef på Företagarna.

Undersökningen bygger dels på en riktad enkät där 1400 småföretagare svarat, dels på konjunkturundersökningen Småföretagsbarometern. I undersökningen har de svarande landsbygdsföretagen fått rangordna de fyra främsta tillväxthindren.

Arbetskraftsbrist största hindret

Listan toppas av svårigheten att hitta lämplig arbetskraft, därefter kommer höga arbetskraftskostnader, tuff konkurrens och politisk oförutsägbarhet.

– En knapp fjärdedel av småföretagen på landsbygden tycker att det är svårt att hitta personal med rätt yrkeserfarenhet, säger Patrik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.