Foto: Värmlandsteatern

SVT-profil i rockmusikal

Uppdaterad
Publicerad

När Värmlandsteatern i Karlstad sätter upp rockmusikal Tillbaka till den förbjudna planeten dyker SVT mest kända nyhetsankare upp, Claes Elfsberg.

– Vi hade räknat med två timmars inspelningstid men Claes satte det på elva minuter, säger producenten Anett Refseth.

Handlingen i musikalen går genom retrofuturistiska nyhetssändningar som publiken får se på stora skärmar, inspirerade av den tecknade serien Blixt Gordon. Nyhetsuppläsaren för sändningarna i rockmusikalen är nyhetsankaret Claes Elfsberg.

– Det var det första namnet som kom upp. Dessutom hade regissören Karl Runqvist haft Claes dotter på Ingesunds Musikhögskola, så vi hade en koppling till honom. Och Claes sa ja direkt, säger Anett Refseth.

30 års rutin

Elfsberg var nyhetsankare i SVT:s Rapport i 30 år innan han blev programledare för Gomorron Sverige. I rockmusikalen medverkar han i ett förinspelat material fyra gånger i varje föreställning och berättar för publiken vad som kan hända.

Inför inspelningen i SVT:s studio pratade producenten med Elfsberg. Hon informerade honom om inspelningsteamet med bland annat regissör, producent, kameraman skulle åka upp till Stockholm.

– Då sa Claes: Jag jobbar på SVT, detta fixar vi! Det slutade med att bara jag och Karl Runqvist åkte upp, säger Anett Refseth.

Tog elva minuter

Väl på plats i SVT-huset i Stockholm gick det bra. Till och med superbra.

– Claes Elfsberg är döproffsig, vi skrattade när han läste. Han satte det direkt, vi tog bara om en lite sak. Vi hade räknat med att studioinspelningen skulle ta två timmar med det tog elva minuter. Det är ovanligt snabbt, säger Anett Refseth.

Premiärbesök

Den 15 oktober har Värmlandsteaterns rockmusikal Tillbaka till den förbjudna planeten premiär. Kanske kommer nyhetsankaret till Karlstad då.

– Vi hoppas på det, vi försöker övertala honom, säger Anett Refseth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.