Från Syrien till Forshaga

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har många asylsökande och nyanlända med uppehållstillstånd kommit till Värmland – Fady Alameer Hasan är en av de nya värmlänningarna. Efter att ha levt åtskilda ett år är hans familj nu samlad i Forshaga där de bygger sitt nya liv.

– Man saknar sitt land. Man tänker varje dag på sitt fosterland, säger Fady Alameer Hasan.

Han kom till Sverige och Forshaga för två år sedan.

– Det var i februari, det var kallt och mycket snö. När jag var på Migrationsverket fick jag en lapp som det stod Karlstad på, så jag trodde jag skulle till Karlstad, men bussen fortsatte bara in i skogen, berättar han.

”Mitt land försvinner bit för bit”

Fady Alameer Hasan är läkare och ögonspecialist och genomför just nu en provtjänstgöring inom landstinget i Värmland.

– Man kan hitta jobb, utbildning och få en bra ekonomi i Sverige. Det tuffaste är att bara se hur ens land försvinner, bit efter bit, och man kan inte göra någonting för att rädda folket eller landet. Egentligen kommer inget land att ersätta vårt fosterland. Jag känner sorg över att mina barn inte fick samma möjligheter som jag och min fru kunde få i Syrien, säger han.

Du är en av dem som vissa är rädd för. De som är rädda för att det kommer många nyanlända. Hur känns det?

– Jag förstår deras oro, men jag ber dem om att vi kan lära känna varandra först och sedan kan vi bedöma varandra.

Se hela inslaget om Fady Alameer Hasan i programmet Mitt Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.