Foto: SVT

Syriske Hossam skriver om flykten

Uppdaterad
Publicerad

Den syriske journalisten Hossam al-Hummada flydde som så många andra sitt hemland och försöker nu göra en ”Omstart” i Arvika. I kulturtidskriften R skriver han om sin flykt och sina erfarenheter som flykting och asylsökande.

En nyanländ flyktings berättelse, en av fem människors unika upplevelser, berättade av dem själva, på två språk.

– Det är viktigt att de det gäller själva får berätta sin historia och inte filtreras allt för mycket genom våra svenska ögon, säger journalisten Börge Nilsson.

Tidning på svenska och arabiska

Numret av tidningen är resultatet av ett samarbete mellan två journalister som ger ut sin tidning på både arabiska och svenska. Idén att skriva om de syriska flyktingarnas erfarenheter på både svenska och arabiska fanns redan. Men när Börge Nilsson fick en språkpraktikant och syrisk journalistkollega på sin redaktion så började tidningsnumret ta form. Och efter många timmar på varsin sida om ett skrivbord så tar Hossam al Hummada med sig en värdefull yrkeserfarenhet ut i arbetslivet.

– Det här året är det viktigaste i mitt liv som journalist, säger journalisten Hossam al-Hummada.

Vad tror du har hänt med Hossams språk under tiden han varit språkpraktikant hos dig?

– Jag har ju hört själv hur det utvecklats oerhört snabbt och oerhört avancerat. Vi har ju på svenska diskuterat jättemycket detaljer, både svenska förhållandet och arabiska förhållandet, säger Börge Nilsson.

Och vad har hänt med din arabiska?

– Ingenting, säger Börge Nilsson med ett litet leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.