Ingen simundervisning för förskoleklass Foto: SVT

Taket rasade i simhallen – nu ska Säffle få en ny

Publicerad

Snart kan Säffle bli den enda kommunen i Värmland som har en 50 meter lång simbassäng. Den 3 april ska kommunfullmäktige fatta beslut om en ny simhall för 236 miljoner kronor. Det lutar åt att förslaget går igenom, men Moderaterna tycker att pengarna ska läggas på viktigare saker.

Den har verkligen slitits med hälsan, simhallen i Säffle som invigdes 1972. Underhållet är eftersatt och 2015 ramlade taket in. Men nu ska den gamla trotjänaren bytas ut mot en ny hall. Politikerna kan bara inte komma överens om hur stor bassängen ska vara. 50 meter lång, tycker majoriteten i kommunfullmäktige.

– Vi har en aktiv simklubb som har stora framgångar och ungdomar som är engagerade. Det är en framtidssatsning, för simsporten utvecklas och alltfler som bygger simhallar bygger 50 meter. Det är det som gör att vi vill kosta på oss det här för framtiden. Så att vi inte känner att vi har byggt en för liten redan innan den är färdig, säger Dag Rogne (C), kommunalråd i Säffle.

Moderaterna: Räcker med 25 meter

Men alla håller inte med. Kostnaden för en ny simhall med en mindre, 25-metersbassäng är 200 miljoner kronor, och det är tillräckligt, tycker moderaterna.

– En 50-metersbassäng fördyrar underhållskostnaden med 2,6 miljoner kronor per år. Dessutom är det en utökning av investeringskostnaden på 36 miljoner kronor. Om du slår ihop det här under en tidsperiod på tio år så blir det 60 miljoner kronor som du skulle kunna använda till kärnverksamheterna skola, vård och omsorg, där vi tycker att vi behöver förstärkning, säger Ulrika Simonsson (M).

– Så kan det absolut vara, men samtidigt kan det också vara så att vi får en attraktiv kommun där man vill bosätta sig, vi får fler invånare, fler besökare och mer aktivitet i handeln. Det kommer också att ge resurser, säger Dag Rogne (C).

”Vill inte spekulera”

Men Ulrika Simonsson (M) menar att kalkylen att besöksnäringen skulle öka är osäker.

– Vi vill inte spekulera på det viset med våra skattebetalares pengar. Vi vill ha den här trygga varianten, att vi vet vad vi håller på med, säger hon.

Den 3 april fattar kommunfullmäktige beslut om bassängens storlek, och eftersom majoriteten av partierna i kommunfullmäktige är för, lutar det åt att det blir en femtiometersbassäng. Men faktum kvarstår, att frågan om de där extra 25 meterna är en riktig vattendelare.

Längre bassäng för simtävlingar

Tove Täng på Tegnérskolan tycker att det är en bra idé med en större bassäng.

– Vi har ju simtävlingar här och det är mycket enklare med en 50-metersbassäng än med en 25-metersbassäng.

Frida Fredriksson, även hon på Tegnérskolan i Säffle, tycker däremot att det handlar om för mycket pengar.

– Jag tycker inte att det är så nödvändigt, det är inte så att vi har ett behov av det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.