Foto: SVT

Tandhälsan hos asylsökande barn kartläggs

Uppdaterad
Publicerad

Alla barn i Sverige har rätt till gratis tandvård, så även asylsökande barn. För att se vilka barn som i första hand behöver träffa en tandläkare, ska Folktandvården i Värmland kartlägga alla asylsökande barns tandhälsa i hela Värmland med start idag.

Det omfattande projektet att screena alla asylsökande barns tänder drog igång idag på asylboendet Gylleby Herrgård utanför Sunne. Folktandvården i Värmland är först i landet med en sådan här total undersökning av asylbarnens tänder.

– Vi tror det i allafall, säger Camilla Andersson, munhälsostrateg på Landstinget i Värmland och berättar att det finns ett stort intresse för projektet från andra delar av landet.

Och barnen på Gylleby gapade gärna för att visa upp sina tänder.

– Jag tycker faktiskt om att gå till tandläkaren, säger 11-åriga Mina Alhalbouni från Syrien som tycker det är bra att tänderna blir kollade.

Pensionerade tandläkare

Gunn Karlberg är en av de tre tandläkare som nu ska resa runt till samtliga större asylboenden i Värmland för att undersöka barnens tänder. De tre är alla pensionärer till vardags, men ser det här som ett roligt uppdrag.

– Det är lite rörigt idag, eftersom det är första dagen, men jag tror att det här blir bra och jag vill gärna hjälpa till säger hon.

Till sin hjälp har tandläkarna förutom tandsköterskor även den syriske tandläkaren Ahmad Tajo.

Han har ännu inte fått sin svenska legitimation, men hjälper till att tolka och förklara projektet för de asylsökande.

– Tandvården är ungefär densamma i Syrien som här, men i Sverige satsar man mer på den förebyggande vården, konstaterar Ahmad Tajo som hoppas att han snart kan få sin svenska legitimation så att han kan börja arbeta som tandläkare igen.

Åker Värmland runt

I morgon står asylboendena i Svenneby och Filipstad på tur, och nästa vecka åker teamen till Kristinehamn, Höljes och Lesjöfors.

Enligt planen ska samtliga omkring 3800 asylbarn som nu finns i Värmland bli undersökta innan sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.