Jenny Alsin jobbar som taxi- och färdtjänstchaufför och blev bestulen under en av sina taxiturer i Värmland. Men trots att hon kunde identifiera flera av de misstänkta gärningsmännen lades förundersökningen ner. Foto: SVT

Taxichauffören Jenny tog leg på tjuven

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Alsin jobbar som taxi- och färdtjänstchaufför och blev bestulen under en av sina taxiturer i Värmland. Och trots att hon kunde identifiera flera av de misstänkta gärningsmännen, så lades förundersökningen ner.

– Då blev jag riktigt, riktigt vansinnig, för jag har gett dem personnummer, adresser och alltihopa. Och hur de kan lägga ner något så enkelt, det förstår jag inte, säger hon.

Det var på eftermiddagen den sjunde februari som Jenny Alsin stod vid en bensinstation i värmland och väntade på att hennes arbetspass skulle ta slut. Plötsligt hoppar det in fyra män i bilen som hon uppfattar är drogpåverkade. Hon kör dem dit de vill. Taxametern stannar på 2000 kronor men ingen vill betala.

– Då går jag in i bilen igen och hämtar min telefon och ringer till polisen direkt och frågar vad jag ska göra.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Polisen bekräftade personnumret

Med polisen kvar i telefonen följer hon efter männen till en adress och kräver att få se deras legitimation.

– Jag fick ID-kort av en person, fick även personnummer på en och fick bekräftat av polisen att personnumret stämmer ihop med namn och beskrivningen av personen.

Jenny Alsin anmäler den uteblivna betalningen av taxiresan på plats i telefon, men senare får hon beskedet att förundersökningen har lagts ned av åklagare. Christoffer Rosenhall har tittat på förundersökningen och förklarar varför.

– Det här är ett brott som genererar böter generellt. Då skulle vi behöva höra den här kvinnan som har anmält brottet, sedan skulle vi behöva ta kontakt med de två som har lämnat sina ID-kort, förhöra dem om det här, och sen skulle vi behöva få fram namnen på de två andra som satt i den här taxin, säger han.

– Sen skulle vi då kunna bekräfta vem det var som skulle betala taxiresan. Det blir väldigt mycket förhör och blir ganska omfattande för straffets syfte, så att säga.

För sen anmälan

Efter händelsen i taxibilen upptäcker Jenny Alin att hon även blivit bestulen på innehållet i sin plånbok. Det anmäler hon först efter en vecka, och den anmälan skrivs av direkt. Att förundersökningen om plånboksstölden läggs ner beror på att det inte går att knyta händelsen i taxin till brottet eftersom hon väntade en hel vecka med att anmäla, säger Christoffer Rosenhall, som har tittat på förundersökningen.

– Då kan det vara så att målsäganden upplever att det är vid det här tillfället hon har blivit bestulen, men det har hon inte anmält vid det här tillfället, och hon har uppenbarligen inte upptäckt det då. Då har man en brottstid där den här stölden kan ha skett under en vecka.

– Det är fyra personer i taxibilen, är alla personer skäligen misstänkta? Ska man göra husrannsakan hos alla fyra? Har det skett vid ett annat tillfälle? Det är massor av sådana saker vi måste väga in, säger Christoffer Rosenhall.

Har ditt förtroende för polisen och rättsväsendet påverkats på grund av det här?

– Ja, det bevisar bara vad jag först trodde, att vi får ingen hjälp av polisen, säger Jenny Alsin.

Ändå viktigt att anmäla

Men på polisen i Värmland menar de att det ändå är viktigt att anmäla när man har blivit utsatt för ett brott.

– Vi jobbar inte bara med utredning och lagföring, vi jobbar med brottsförebyggande arbete. Då är det viktigt att vi ser problem i samhället som dyker upp, så att vi kan lägga resurser för att minimera att folk blir drabbade, säger förundersökningsledare Christoffer Rosenhall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet