Timo Räisänen Foto: Pressbild/Christopher Busck

Timo Räisänen om sin vaggvisa

Uppdaterad
Publicerad

En av Timo Räisänens största indierocklåtar som en vaggvisa har något otippat blivit vaggvisa, genom ett samarbete med Karlstad Universitet.

– När universitetet kom med den här briljanta idéen tyckte jag att det passade helt perfekt. Jag blev helt kär direkt, säger Timo Räisänen.

Artisten och indierockaren Timo Räisänen har på senare tid funderat en del på hur sömn fungerar.

– Jag har en 18-åring hemma som sover alldeles för lite, så jag har gått och funderat på vad det gör med en student. Det var ganska fantastiskt att de hörde av sig när jag höll på och fundera på det, säger han.

Läs mer: Timo Räisänen gör vaggvisa till studenter

Själv har han aldrig haft problem att sova, antingen så är han ultravaken, eller så sover han, som han själv säger.

– Jag har alltid sovit gott själv, men det har alltid funnits folk runt mig som sovit dåligt. Min bror till exempel, han är en klassisk insomniac, säger Timo Räisänen.

Med åldern har Timo börjat tycka att det kan vara skönt att vara vaken, men tror att det är mer problematiskt som student att vara vaken.

– Studenter blir mer utsatta, och jag vet inte om de har medlen för att hantera sömnproblem. De har det så jävla stressigt med så mycket krav, så sömnproblem blir så mycket större, säger Timo Räisänen.

Under arbetet med vaggvise-versionen av ”Fear no darkness, promised child” vaggades Timo själv till sömn en hel del, och han säger att stämningen inföll snabbt.

– Vi spelade in på en dag till slut, och den dagen kommer jag att ha med mig länge. Det var så himla fin stämning, säger Timo Räisänen.

”Befinner mig lite i två olika världar”

Han har inte hunnit testa om den fungerar på studenter än.

– Jag spelade den för min tonåring där hemma, och hon hade en tår i ögat när hon lyssnade, så det vet jag inte hur man ska ta. Men sen sa hon att den var fin och då blev jag stolt, för det får man inte höra så ofta från dem, säger Timo.

Projektet med vaggvisan blev också en välkommen paus för Timo.

– Jag befinner mig lite i två olika världar, jag håller på att spela in en rejäl powerpunk-platta just nu. Det står sig rätt annorlunda mot det här och mitt Timo gör Ted-projekt, säger Timo Räisänen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.