Traktorstölderna ökar

Uppdaterad
Publicerad

Värmland har varit hårt drabbat av traktorstölder under hösten. Enligt polisen är det en eller flera ligor som härjar och slutdestinationen för de stulna maskinerna är Östeuropa.

Göte Jakobsson på gården Guterud i Långserud är en av dem som drabbats av traktorstölder under hösten, han blev av med en traktor och en teleskoplastare. Totalt värde på dem är ungefär 2 miljoner kronor.

– Ja, det har varit en verklig ökning av traktorstölder i hela Mellansverige, säger polisens presstalesperson, Tommy Lindh.

Misstänkt häktad

Bara under hösten har traktorer och andra större maskiner stulits från Grava, Hertsöga, Råda, Långserud och nu senast på Örsholmen i Karlstad. I det fallet kunde polisen gripa en misstänkt gärningsman som under tisdagen häktades misstänkt för grov stöld.

– Det här är en fråga om ligor som har en avsättning för de här maskinerna redan när de kommer och stjäl dem. Det är ingenting man kan göra sig av med på ett enkelt sätt, säger Tommy Lindh.

Om polisens misstankar stämmer utgör den gripne en del i en organiserad brottslighet.

Destination Östeuropa

Enligt polisen är slutdestinationen för maskinerna oftast Östeuropa. Något som Göte Jakobsson blev varse genom ett telefonsamtal förra veckan.

– Det var ett mycket märkligt samtal. En svensk kille ringde och sa att han trodde han visste var min traktor var. Han sa att han såg traktorn och att den stod på en trailer i Serbien.

Genom att beskriva vissa detaljer blev Göte säker på att det var hans maskin. Han kontaktade då polisen.

Hur känns det här?

– Det känns inte alls bra. Även om försäkringarna täcker så måste detta betalas med högre premier. Så vi blir ju drabbade även om vi försäkrat bra. Vi måste också skaffa fram ersättningsmaskiner. Det är inte roligt, det är det inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.