Foto: TT

Träningsövningar mot dopning

Uppdaterad
Publicerad

MMA-klubben Fight center i Kristinehamn har deltagit i en nationell utmaning för att lyfta dopning.

– Det är viktigt att prata om, säger Kimmie Åhlén, ordförande i klubben.

Utmaningen arrangeras varje år av PRODIS, ett nationellt nätverk som arbetar mot dopning, under en nationell uppmärksamhetsvecka mot dopning. Utmaningen ska ge uppmärksamhet till arbetet, och alla träningsanläggningar som arbetar för ren träning och tar avstånd från dopning kan delta i utmaningen. I år är det så kallade burpees som gäller, dessutom med vikter eller kuddar i händerna under utförandet. Tio stycken ska göras så snabbt som möjligt.

– I år är utmaningen extra svår. Men många hos oss har deltagit och övat hela veckan, och det har till och med kommit folk som inte tränar här annars, men som vill göra utmaningen, säger Kimmie Åhlén, ordförande i MMA-klubben Kristinehamn Fight Center.

”Handlar om vad man ger, inte vad man tar”

– Vi delar ut priser till de som klarar det bäst. Vi vill belöna att de håller sig undan dopning. Det är ett bra tillfälle att göra något tillsammans och samtidigt passa på att prata om dopning. 

Kimmie Åhlén berättar att de aldrig haft problem med dopning, men att det är något som klubben arbetar med året runt.

– Dopning är inget vi vill ha på våra ställen. Vi har gott om nätverk med kommunen för att motverka dopning och förebygga uppkomsten av det. Träning ska vara hård och ansträngande, men ren. Det handlar inte om vad man tar, utan vad man ger, säger Kimmie Åhlén.

Vill få bort machostämpeln

Han säger att det också är viktigt att jobba mot hårda attityder inom sporten.

– Vi vill jobba bort machostämpeln. Varje pass jobbar vi med att ta bort tuffa, hårda attityder. Man kan ha respekt för varandra och vara ödmjuk, men ändå vara ”badass”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.