Foto: TT

Treåring glömdes på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

När de andra barnen på förskolan gick till lekparken glömdes treårige Liam kvar inne.

Liam går på Sätterstrands förskola på Hammarö. En eftermiddag för runt två veckor sedan skulle barnen på förskolan gå till en lekpark i närheten och äta mellanmål. Men alla barnen kom inte med – Liam, 3 år, glömdes kvar inne på förskolan. Under två timmar vet ingen vad han gjorde, skriver VF.

– Vem vet om de hade låst dörren? Han hade lika gärna kunnat ta på sig ett par stövlar och gått ut själv. Vem vet då var han hade kunnat hamna? Han hade kunnat gå ned i Vänern, säger Liams pappa Daniel till VF.

Oroliga föräldrar

När mamma Anna hämtade Liam den eftermiddagen fick hon höra att allt varit bra, men några timmar senare ringde förskolechefen till Daniel och berättade att Liam varit kvarglömd.

– Först förstod jag inte vad Daniel sa, det var så svårt att ta in. Sedan blev jag fysiskt illamående när jag tänkte på vad som kunde ha hänt. När den första chocken hade släppt ville jag bara gråta hela kvällen, säger Anna till VF.

Föräldrarna fick reda på att den ordinarie personalen gått hem vid tvåtiden, och att två rutinerade vikarier tog över tillsammans med grannavdelningen, som också gick med till lekparken vid tretiden. Kvart över fyra kom mamma Anna och hämtade Liam.

– De säger att han var lämnad i 35-40 minuter. Men det tar inte 35-40 minuter att klä på åtta barn, gå till lekparken och äta och gå hem. I två timmar, från att ordinarie personalen gick till att jag kom, vet ingen vad Liam gjorde. De säger att han låg och sov i en koja vid ingången, men Liam är tre år, alla förstår vad utgången skulle kunna ha varit, säger Anna.

Ströks från listan

Förskolan har sagt till föräldrarna att personalen trodde att Liam hade hämtats, så han ströks från listan.

Liam har inte varit på förskolan sedan han blev kvarglömd och nu vill föräldrarna att han byter till en annan förskola, eftersom de inte känner sig trygga att lämna honom på Sätterstrand igen.

– Har de rutiner för om det börjar brinna? Om något barn sätter i halsen? Plus att de säger att det var ”erfarna vikarier”, då undrar man ännu mer, säger Anna.

SVT Nyheter Värmland har sökt ansvariga chefer på Hammarö kommun utan att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.