Trio i Värmland döms för försök till utpressning

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer i 30-årsåldern, två män och en kvinna, döms vid Värmlands tingsrätt för att ha försökt pressa en man på pengar. Enligt domen försökte de få offret att betala 20 000 kronor för att han haft kontakt med den ene gärningsmannens förra flickvän.

Det var i februari som en 29-årig man och hans kusin tillsammans med en kvinnlig bekant försökte pressa en tredje man på pengar.

Först skickade 29-åringen ett hotfullt meddelande och en video till offret.

Kvinnans sms: ”Ta han vid ytterdörren”

Några dagar senare försökte de tre gärningspersonerna enligt domen gillra en fälla för offret. Kvinnan hade stämt träff med offret för att komma in i hans bostad. På kvällen när hon och offret träffades väntade de andra två männen utanför med en kolsyrepistol eller ett pistolliknande föremål.

Kvinnan skickade meddelande till 29-åringen: ”Han är på toa o kmr ner när som helst” och ”Ta han vid ytterdörren”. Hon släppte in sina kumpaner i trapphuset men offret kunde fly in i sin lägenhet och slå larm.

Alla tre döms mot sitt nekande.

Vad döms de inblandade till?

29-åringen: 1 år och 8 månaders fängelse för bland annat försök till grov utpressning och två fall av misshandel. Han frias för ett fall av misshandel och ett fall av olaga hot.

Kusinen: 4 månaders fängelse för bland annat medhjälp till försök till utpressning.

Kvinnan: 100 timmars samhällstjänst för medhjälp till försök till utpressning

En fjärde person, en man i 30-årsåldern, som stått åtalad för medhjälp till försök till utpressning frias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.