Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västanå Teater är en av de kulturinstitutioner i Värmland som kommer att få det tufft ekonomiskt under året. Foto: SVT/arkiv

Tufft år väntar för det värmländska kulturlivet

Uppdaterad
Publicerad

– Ett dråpslag mot kulturen.

Det säger regionrådet Sofia Magnusson (S) om beskedet att Värmland får knappt 800 000 kronor i ökat stöd till kulturen, istället för begärda dryga 11 miljoner kronor.

Region Värmland hade äskat om en höjning av det statliga kulturstödet på drygt 11 miljoner kronor för att täcka för ökade kostnader, men det blir alltså bara en liten bråkdel av det.

– Vi har väldigt stora behov och hade verkligen behövt en förstärkning. Precis som andra verksamheter är kulturlivet starkt påverkat av den inflation som varit och fortfarande är, så vi måste ha statens stöd.

– Det här är ett ansvar som staten och regionerna har tillsammans, men vi upplever att staten inte tar inte sitt ansvar, säger Sofia Magnusson (S) och konstaterar att det kommer att bli tufft för kulturen i Värmland under kommande år.

Samtliga regioner ska i morgon tisdag träffa kulturministern för att då beskriva hur pressad kulturen är runt om i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.