Sängen som misstogs för en tv Foto: Privat

Tv-kontrollant misstog säng för tv

Uppdaterad
Publicerad

En kontrollant från Radiotjänst frågade ut en 12-åring i Karlstad, som var ensam hemma, trots att det är emot reglerna. Sen kom ett brev där familjen uppmanas betala tv-licens.

Det var i början av hösten som tv-kontrollanten ringde på hemma hos Jenny Benelos. Sonen, som var ensam hemma, öppnade och fick frågan om där fanns en tv.

– Sonen svarade ”kanske”. Det är kanske inte så lätt att veta vilken skärm som är vad idag, säger Jenny Benelos.

I ett brev kort därefter uppmanades familjen betala tv-avgift, då kontrollanten vid besöket sett, ”en svart 42 tums platt-tv”. Men familjen har ingen tv.

Säng misstogs som tv

Från ytterdörren till lägenheten ser man, enligt Jenny Benelos, antingen köket eller sovrummet med en hatthylla, sonens skrivbord och en våningsäng. Sonen spelade dataspel men det, menar Jenny, kan kontrollanten inte hört då sonen använder hörlurar.

– Jag vet inte vad kan kontrollanten kan ha sett. Det blir ju konstigt eftersom han både sett och hört en ”svart platt 42-tums tv”. Jag har inget problem att ta reda på information men det finns människor som inte kan det. Det är maktmissbruk, det gör mig arg, Jenny Benelos.

”Håll barnen utanför”

Jenny Benelos reagerar också på att kontrollanten frågade ut 12-åringen när föräldrarna inte var hemma.

– Det är fruktansvärt, det här är vuxensaker, håll barnen utanför. Jag ringde Radiotjänst för man utsätter inte barn för det här. Då svarade kundtjänst att kontrollanterna får fråga barn men de får inte ta svaret som sanning, säger Jenny Benelos.

Radiotjänst erkänner fel

Men enligt tidningen Hem och Hyra gjorde Radiotjänst fel, två gånger i det här fallet.

– Kontrollanten och personen i kundtjänst har begått misstag. Vi ska absolut aldrig tala med minderåriga. Gränsen går vid att fråga efter föräldrarna, men sen är det förbjudet att fråga mer, säger Graham Close, samordnare på Radiotjänst distrikt norr, till tidningen.

Får provision på licensbetalande

Enligt Hem och Hyra har tv-kontrollanter provision på antalet tv-avgifter. Det kan eventuellt ha påverkat kontrollanten att skriva att han sett en tv.

– Rent teoretiskt kan man kanske tänka så. Men eftersom bevisbördan ligger på oss, blir det aldrig några extra slantar på det här sättet. Det vi vill ha är ju en betald tv-avgift och det får vi inte genom att göra fel. Och det sista vi vill är att vi begår sådana felaktigheter så att personer vänder sig till media. Det tjänar ingen på, utan är kontraproduktivt, säger Graham Close till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.