Två av tre nyanlända får jobb i Sunne

Publicerad

Att skaffa sig jobb som nyanländ i Sverige kan på flera sätt vara svårt, men i Sunne har man lyckats ovanligt bra med något som kallas för Värmlandsmodellen.

Sedan 2016 har fem kommuner i Värmland arbetat med en ny metod för att förkorta nyanländas väg till arbetslivet. Enligt Arbetsförmedlingens statistik var Sunne förra året näst bäst i landet på att fixa jobb åt nyanlända.

Av de som slutförde Arbetsförmedlingens etableringsfas förra året i Sunne fick nästan två av tre jobb. En av dem är Nahil Rajab, som tidigare var professionell handbollsspelare i Syrien – idag håller hon handbollskurser för barn i Sunne.

– Jag är en sportkvinna, så det här jobbet är jättebra för mig. Jag hoppas på en framtid med sport här i Sunne, säger Nahil Rajab, handledare Idrottsalliansen.

Ny modell

Värmlandsmodellen går ut på att människor får visa vad de kan, och sedan få papper och referenser på det. Människor som redan har en utbildning och examen får hjälp genom ett mentorskapsprogram. Där får de kontakt med en person i samma yrke och kommer på så sätt in i rätt nätverk.

– Det finns många kompetenta människor som kommer hit och vill inget annat än att få ett jobb. Sen ska man inte nöja sig med att 64 procent får jobb, utan vi fortsätter jobba på med det, säger Anna-Karin Sandell, projektledare för Värmlandsmodellen i Sunne kommun.

Vill jobba kvar i Sunne

Mohamad Ezz har också fått jobb inom sitt intresseområde. Precis som i hemlandet Syrien arbetar han med att hålla bilar i bra skick. Han tycker att det svåraste med att få jobb i Sverige är det höga kravet på att kunna prata bra svenska.

– Vi lär oss ord för att kunna prata med andra, men inte hur man pratar när man börjar på ett jobb. Det är skillnad, säger Mohamad Ezz, bilsservicearbetare i Sunne kommun.

Idag har Nahil och Mohamad projektanställningar. Båda hoppas på att få stanna kvar i kommunen och fortsätta arbeta inom sina yrkesområde.

– Jag känner att Sunne är mitt land, min stad. Jag kommer från Aleppo, och här känner jag mig som i Aleppo, säger Nahil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.