Foto: SVT

Unga fagottister på läger

Publicerad

För femte året i rad hålls nu Sveriges enda fagottläger för unga fagottister på Hammarö.

I år har lägret lockat 13 fagottister från hela Mellansverige som under tre dagar utvecklar sitt spel, lär sig göra rörblad och underhålla instrumentet.

– Det här är bra för fagott-Sverige, säger kursledaren Susanna Heinebäck.

Läger viktigt för återväxten

Fagott är ett av många orkesterinstrument som för tillfället för en något tynande tillvaro. Riksförbundet unga musikanter (RUM) räknar inte till mer än ett 60-tal fagottister bland sina medlemmar. Att hålla ett läger för de unga entusiasterna är därför viktigt för återväxten. Men kursledaren är trots allt inte orolig.

– Jag tror fagott är tidlöst, det har ju funnits väldigt länge och kommer finnas lika länge till, så vi kommer rida ut den här vågen av att orkesterinstrumenten är på nedåtgång, säger Susanna Heinebäck.

”Kan spela på många olika sätt”

I alla rum på gården där kursen hålls pågår aktivitet. Några övar på låtar, andra slipar på rörblad medan ytterligare en grupp får rediga instruktioner i hur man gör service på sitt instrument utan att behöva ta hjälp av någon utomstående. Roligast verkar dock själva musicerandet vara.

– Alltså, det finns så mycket man kan spela på ett och samma instrument. Man kan spela stämmor eller någon fin melodi, man kan spela på så många olika sätt. Det är kul, säger Sara Svensson som är en av årets 13 kursdeltagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.